Tepelreconstructie

Een tepelreconstructie en tepelhofreconstructie gebeuren gemiddeld 3 tot 6 maanden na de laatste operatie die nodig is om beide borsten symmetrisch te maken. Deze wachtperiode geeft de nieuwe borst tijd om te genezen, te ontzwellen en zijn definitieve positie aan te nemen.

Drie methodes

Huid van de nieuwe borst

Bij de eerste methode wordt de tepel gereconstrueerd uit de huid van de nieuwe borst namelijk van de eigen weefselflap. In het geval van een DIEP-flap is dit dus huid van de buik die bij de eerste operatie getransplanteerd werd.

Gezonde tepel

Een tweede methode bestaat erin dat een gedeelte van de gezonde, bestaande tepel (mits aanwezig en voldoende groot) gebruikt wordt voor de nieuw te vormen tepel.

Een tepelreconstructie laat minimale littekens na die later zullen gecamoufleerd worden door de tatoeage van het tepelhof.

3D-tatoeage

Een laatste methode is een 3D-tatoeage van de tepel en het tepelhof zodat het lijkt alsof er een tepel aanwezig is. Deze techniek wordt vooral toegepast bij prothesereconstructies wanneer de huid over de prothese té dun is om een tepel te reconstrueren uit de bovenliggende huid. Soms verkiest de patiënt zelf een 3D-tatoeage ipv. een fysiek tepeltje.

Verloop

De tepelreconstructie kan deel uitmaken van een operatie voor ‘secundaire correcties’ om bijvoorbeeld de beide borsten qua vorm en volume zo perfect mogelijk te krijgen of littekens te optimaliseren. Afhankelijk van de uitgebreidheid van correcties kan dit gebeuren onder algemene of lokale verdoving in het dagziekenhuis. 

Als er alleen een tepelreconstructie dient te gebeuren, kan dit ambulant onder plaatselijke verdoving.

De ingreep duurt ongeveer 30 minuten en is zo goed als pijnloos.

1. Er wordt een huidinsnede gemaakt. | 2. De huid wordt gedeeltelijk losgemaakt van het onderliggende vet. | 3. De huid wordt geplooid, zodat de vorm van een tepel wordt bekomen. | 4. De randen worden aan elkaar gehecht.

Een nieuwe tepel wordt altijd groter gemaakt dan het origineel omdat deze tijdens de eerste weken tot de helft van zijn volume zal verliezen. Het is dus volkomen normaal dat de nieuwe tepel groot lijkt in het begin.

Nazorg

Na de tepelreconstructie is er weinig nazorg nodig. De arts geeft de nodige instructies mee, maar druk op de nieuwe tepel(s) dient vermeden te worden gedurende 3 weken evenals het dragen van een bh.

Professionele activiteiten (indien niet zwaar fysiek) kunnen de dag na de ingreep hervat worden. Indien de tepelreconstructie deel uitmaakt van een uitgebreidere ingreep, wordt meestal een attest van 10-14 dagen werkonbekwaamheid voorgeschreven, afhankelijk van de uitgebreid van de ingreep en het type job.

Gedurende een aantal maanden moet het litteken beschermd worden tegen de zon. In het begin ziet het litteken er (soms) rood uit. Na enkele maanden zal dit verbleken tot een fijn wit lijntje.

Na een 3-6 tal maanden is het definitieve resultaat bereikt, en kan het tepelhof worden gereconstrueerd met een tatoeage.

Voor mensen die liever geen tepelreconstructie laten uitvoeren, bestaan er siliconen kunsttepels  die op de gereconstrueerde borst kunnen aangebracht worden.

Afspraken

Plastische, reconstructieve en esthetische chirurgie

Contact

Laatste aanpassing: 28 augustus 2023