Tepelhofreconstructie

Zodra de littekens van de tepelreconstructie voldoende geheeld zijn en ze een lichtroze tot witte kleur hebben, kan de reconstructie van het tepelhof worden uitgevoerd.

De meest gebruikte manier om het tepelhof na te bootsen is het aanbrengen van een tatoeage. Deze kan plaatsvinden vanaf het moment dat de littekens van de tepelreconstructie voldoende geheeld zijn en ze een lichtroze tot witte kleur hebben.

De tatoeage wordt uitgevoerd door een specialist in medische pigmentatie of een schoonheidsspecialiste gespecialiseerd in semipermanente make-up.

Na verloop van tijd, kan de kleur van de tatoeage vervagen en zo gewenst kan de tatoeage herhaald worden.

Soms zien we overmatige haargroei ter hoogte van getransplanteerde borsthuid; hiervoor kan permanente ontharing met epilatielaser een oplossing zijn. De laserbehandeling dient volledig afgerond te zijn vooraleer de tatoeage kan plaatsvinden.

Voor mensen die liever geen tepelreconstructie laten uitvoeren, bestaan er siliconen kunsttepels  die op de gereconstrueerde borst kunnen aangebracht worden.

Ik keek enorm uit naar de datum voor de tepelhoftatoeage. Dit was nodig om het lange proces af te sluiten.

Verloop

Het aanbrengen van de tatoeage gebeurt ambulant, verspreid over twee sessies, waarbij tussen de sessie minimaal 8 weken is en werkverlet niet nodig blijkt.

Tijdens de eerste behandelsessie wordt in overleg met de patiënte de grootte en kleur van de tepelhof bepaald. De kleur van de tatoeage wordt afgestemd op het andere tepelhof bij éénzijdige reconstructie, of een foto van voorheen bij tweezijdige reconstructie. De tatoeage is voor de meeste patiënten weinig pijnlijk, zo nodig wordt een verdovende gel aangebracht.

Tijdens de behandeling wordt het pigment via een steriele naald in de huid ingebracht. Door het tatoeëren ontstaat er een schaafwondje dat spontaan geneest.

Onmiddellijk na de tatoeage is de kleur van het tepelhof donker, maar deze wordt geleidelijk na 5-7 dagen lichter.

Nazorg

De tatoeage moet de eerste 4-5 dagen -3 keer per dag- goed gehydrateerd worden met vocht inbrengende crème, type Vaseline, en een afsluitend verband type Melolin®.

Baden, stoombaden en sauna zijn verboden de eerste week; zwemmen verboden gedurende 2 weken. Douchen is vanaf de dag na de tatoeage al toegelaten.

Korstvorming is normaal, maar korstjes mogen niet verwijderd worden omdat de kans op het verwijderen van het pigment dan té groot is.

Verwachtingen en eindresultaat

De tepelreconstructie en tepelhoftatoeage betekenen voor vele vrouwen een afsluiting van een lange, intense periode. De meeste patiënten zijn tevreden met het eindresultaat.

Enkele kanttekeningen:

  • De nieuwgevormde tepel heeft meestal iets minder volume dan de oorspronkelijke tepel.
  • Ook bij een geslaagde tatoeage, is een gering kleurverschil ten opzichte van het andere of oorspronkelijke tepelhof niet te voorkomen
  • De gereconstrueerde tepel zal weinig of geen gevoel hebben.

Kosten

De tepelhoftatoeage na een eigenweefselreconstructie wordt sinds 2016 terugbetaald door het ziekenfonds, op voorwaarde dat deze werd uitgevoerd door of onder supervisie van een plastisch chirurg. Als de tepelhoftatoeage in UZ Leuven wordt gezet, gebeurt dat altijd onder supervisie van een plastisch chirurg. 

Bij patiënten die een reconstructie met eigen weefsel krijgen voor een aangetoonde sterke risicoverhoging, en na goedkeuring op het multidisciplinair oncologisch overleg, wordt de tatoeage mee terugbetaald in het totaalpakket van de reconstructie door het ziekenfonds.

Tatoeages bij reconstructies met protheses vallen hier buiten. De onkosten hiervoor zijn ongeveer 300 euro. Mogelijk wordt dit in de toekomst nog aangepast.

Afspraken

Plastische, reconstructieve en esthetische chirurgie

Contact

Laatste aanpassing: 15 mei 2024