Revalidatie bij een lumbale fusie op 1 of 2 niveaus

De revalidatie bij een lumbale fusie op 1 of 2 niveaus verloopt volgens een nieuwe revalidatiemethode REACT. Uw revalidatie start al vóór de operatie waardoor u achteraf beter en sneller herstelt. Deze nieuwe methode is voorlopig enkel in studieverband mogelijk, na voldoen aan de inclusiecriteria en informed consent.

Wat is REACT?

In 2022 heeft een klinisch onderzoeksteam, het REACT team, een nieuwe revalidatie ontwikkeld voor patiënten met een lumbale fusie.

Rehabilitation of lumbar Arthrodesis Controlled Trial (REACT) is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, en is ontwikkeld om te zorgen voor een beter en sneller herstel na een lumbale fusie. 

Neurochirurg Bart Depreitere over belang van revalidatie bij een lumbale fusie

Hoe ziet uw REACT revalidatie eruit? 

Voor een optimaal herstel is naast een goede operatie, ook een goede revalidatie nodig. U wordt zowel vóór als na de operatie begeleid in uw persoonlijke revalidatie. 

  • Vóór de operatie krijgt u een afspraak bij uw case manager en bij een gespecialiseerde kinesitherapeut. 
  • Onmiddellijk na de operatie wordt u begeleid in een vlot herstel. 

Ook na uw hospitalisatie kunt u altijd terecht bij uw case manager, en worden er enkele opvolgmomenten gepland met bijhorende vragenlijsten om uw revalidatie goed op te kunnen volgen.

Arts-specialist in opleiding (ASO) dr. Liedewij Bogaert geeft uitleg over de revalidatie voor, tijdens en na uw opname in het ziekenhuis.

Omgaan met pijn en spanning

Op verschillende momenten tijdens uw revalidatie kunt u spanning ervaren, denk bijvoorbeeld aan spierspanning. Wat is de invloed van pijn en spanning op mijn lichaam en hoe kan dit ombuigen tot een goed gevoel? 

In deze video leggen we u uit hoe u dit herkent bij uzelf en welke technieken u helpen om opnieuw vertrouwen in uw lichaam te krijgen. Probeer enkele van deze technieken uit (bv. ademhaling, sociale activiteiten, spierontspanning) en bespreek dit tijdens het geplande preoperatieve consultatie bij een gespecialiseerde kinesitherapeut.

Kinesitherapeut Koen Bernar legt uit hoe u spanning in uw eigen lichaam kan ervaren en hoe u dit kan ombuigen naar een goed gevoel en vertrouwen in uw eigen lichaam.

Kinesitherapie tijdens uw hospitalisatie

U wordt snel na de operatie gemotiveerd om te bewegen, omdat dit uw herstel ten goede komt. Het is belangrijk dat u de dagen hierna steeds meer gaat bewegen, bv. zelf uit bed komen en geleidelijk aan meer wandelen.

Oefen ook voldoende zelf deze activiteiten, en varieer regelmatig van houding. Bespreek daarnaast ook de activiteiten die voor u belangrijk zijn met uw kinesitherapeut, zodat u deze kan inoefenen.

Kinesitherapeut Veerle D'Hondt over revalidatie tijdens uw opname

Revalidatie thuis

Bouw gradueel uw activiteiten

Een eerste basisprincipe in uw revalidatie is het gradueel opbouwen van uw activiteiten. U wordt hierin begeleid door een deskundige kinesitherapeut, in nauwe samenwerking met het REACT team.

Professor aan de KU Leuven, Prof. Wim Dankaerts, geeft uitleg over een graduele opbouw van activiteiten die voor u belangrijk zijn.

Beweeg, varieer en doseer

Een tweede basisprincipe in uw revalidatie is “beweeg, varieer en doseer”. We adviseren veel te bewegen (bv. wandelen), zowel onmiddellijk na uw operatie alsook in de langere termijn. Langdurig dezelfde houdingen of bewegingen kunnen last geven, variëer daarom voldoende. Luister naar je lichaam en pas het eerste basisprincipe van graduele opbouw toe. In het begin zal het nodig zijn om je activiteiten dus te doseren. 

Kinesitherapeut Ann Spriet over het principe 'Beweeg, varieer en doseer'

Dagdagelijkse activiteiten

Wat dan met rusten, autorijden, vooroverbuigen (bv. schoenen aandoen) en sporten? U heeft waarschijnlijk veel vragen over concrete activiteiten die voor u belangrijk zijn.

Kinesitherapeut Ann Spriet en Professor Wim Dankaerts geven uitleg over rusten, autorijden, vooroverbuigen en sporthervatting na een lumbale fusie op 1 en 2 niveaus.

Terug aan het werk

We zullen al vroeg in uw revalidatie bevragen wat uw doelen zijn naar werkhervatting toe, en of er mogelijke barrières zijn die werkhervatting kunnen bemoeilijken. Zo kunnen we hier rekening mee houden tijdens uw revalidatie. Daarnaast kan er ook, in samenspraak met externe partners (bv. uw werkgever, arbeidsarts of adviserend arts), eventuele aanpassingen bekeken worden (bv. aangepast takenpakket, progressieve werkhervatting).

Neurochirurg Prof. Dr. Bart Depreitere geeft toelichting bij werkhervatting na een lumbale fusie op 1 of 2 niveaus. Kinesitherapeut Thijs Swinnen licht enkele technieken en aanpassingen toe, die een goede werkhervatting kunnen ondersteunen.

Vul uw vragenlijsten in

De REACT revalidatie is een geïndividualiseerd en gebaseert op wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast verzameld het REACT team ook de opvolggegevens van patiënten.

Door uw vragenlijsten altijd in te vullen, kan het REACT team deze informatie gebruiken om aan meer patiënten met een lumbale fusie, een optimale revalidatie te kunnen aanbieden. Deze gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. 

Kinesitherapeut en onderzoeker Tinne Thys licht toe dat vragenlijsten belangrijk zijn in het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek.

REACT team

Ons team is een samenwerking tussen UZ Leuven, KU Leuven en de Universiteit van Hasselt, en wordt ondersteund door het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). Alle leden hebben een bijzondere expertise in revalidatie van lage rugpijn en chirurgie van de wervelkolom.

Our team is a collaboration between UZ Leuven, KU Leuven and Hasselt University, and supported by the Research Foundation Flanders (FWO). All members have a special expertise in rehabilitation of low back pain and spine surgery.

REACT team

Vragen of feedback

Laatste aanpassing: 17 februari 2022