Antoine Delor, medisch stralingsfysicus

Antoine Delor, medisch stralingsfysicus in de Cliniques Universitaires Saint-Luc, is één dag per week te vinden in PARTICLE. Dan legt hij zich vooral toe op de kwaliteitscontroles van de machine, wat essentieel is voor een goed verloop van de behandelingen.

Geen enkele dag hetzelfde

"Als medisch stralingsfysicus binnen radiotherapie is geen enkele werkdag hetzelfde, laat staan als je binnen protontherapie werkt. Ikzelf ben enkel op donderdag aanwezig in Leuven, dus kan natuurlijk niet hetzelfde werk verrichten als mijn collega-fysici en collega-dosimetristen die 100 procent voor PARTICLE werken. Daarom concentreer ik me op enkele taken."

Zo plant Antoine geen behandelingen (een taak waar je meer tijd dan een dag voor nodig hebt), maar draagt hij bij aan de kwaliteitscontroles van de behandelingen. "Bijvoorbeeld door de geleverde dosis voor de behandeling van de patiënt te meten met behulp van een detector die bestaat uit verschillende ionisatiekamers. Het meetresultaat vergelijk ik dan met de verwachte dosis."

Dagelijkse controle

"Mijn dag kan om 7 uur beginnen met de dagelijkse controles van de machine, om ervoor te zorgen dat die nog steeds geschikt is voor de behandeling. Deze controles zorgen ervoor dat de behandeling vlot verloopt. Zodra het apparaat klaar is, staat het ter beschikking van de radiotherapeut-technologen die met de behandeling kunnen beginnen. Als zij tijdens de behandeling nog zorgen of vragen zouden hebben over de machine, blijf ik bereikbaar voor hen." 

Dagelijkse controles van de machine zorgen ervoor dat de workflow van de behandeling vlot verloopt.

"De machines worden niet alleen 's ochtends gecontroleerd, maar regelmatig worden ook uitgebreidere controles uitgevoerd. Deze controles zijn tijdrovender en sommige worden dan ook in het weekend uitgevoerd (jaarlijkse controles). 

Opportuniteit om kennis te verbreden

"Vanaf het begin betrokken zijn bij de opstart van het enige actieve protontherapiecentrum in België en hier ook mogen blijven werken, is een kans om mijn kennis te verbreden en te verbeteren. Als ik het vergelijk met de conventionele radiotherapie met fotonen, is de manier waarop de dosis tijdens de behandeling wordt toegediend totaal verschillend, en bepaalde punten die bij fotontherapie details lijken, kunnen bij protontherapie zeer belangrijk zijn, waardoor nog meer verificaties nodig zijn."

Laatste aanpassing: 23 April 2024