Zachte myopieremmende lenzen

Multifocale myopieremmende lenzen hebben meerdere zones die het licht op verschillende manieren breken. Door ook in de randen de correctie uit te voeren, zou de kans afnemen dat een kind hoge myopie ontwikkelt.

Bijziendheid bij kinderen

De ontwikkeling van de multifocale myopieremmende lens is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Hierdoor bieden deze lenzen naast een hoog draagcomfort ook de perfecte eigenschappen om bijziendheid bij kinderen te corrigeren.

Werking

De werking van dit type lenzen is gebaseerd op ‘perifere retinale defocus’. Dit houdt in dat de lens meerdere zones heeft die het licht op verschillende manieren breken. Door ook in de randen, de periferie, de correctie uit te voeren worden de lichtstralen die op de randen van het hoornvlies binnenkomen op de juiste manier gebroken, zodat het oog niet gestimuleerd wordt te groeien.

Verder onderzoek nodig

Momenteel loopt er nog veel onderzoek over het nut van myopieremmende contactlenzen. Omdat het dragen van contactlenzen bij deze bijzonder jonge populatie ook risico's inhoudt, geven wij als kinderoftalmologen van UZ Leuven voorkeur aan andere behandelmogelijkheden.

Laatste aanpassing: 15 september 2022