Scleralenzen

Scleralenzen zijn wat grotere hoedvormige lenzen die niet op het gevoelige hoornvlies steunen. Door de vochtlaag tussen de lens en het oog worden droge en pijnlijke hoornvliezen tijdens het dragen van de scleralens goed bevochtigd. Door de ronde vorm is het beeld scherp, ongeacht hoe onregelmatig het hoornvlies is.
Op deze pagina

Afspraken

Contactlenzencentrum
  • Als patiënt hebt u altijd een verwijzing van een oogarts van UZ Leuven nodig. Hebt u nog geen verwijzing? Vraag dit dan aan uw behandelende oogarts of huisarts.

  • Afspraken vinden plaats op dinsdag en vrijdag van 8 tot 16.30 uur

  • Tijdens een afspraak wordt u gezien door een van onze ervaren optometristen. Zij overleggen met de oogartsen wat voor u de beste behandeling is. 

Toepassing

Droge ogen of slecht sluitende oogleden

Door de vochtlaag tussen de lens en het oog worden droge en pijnlijke hoornvliezen tijdens het dragen van de scleralens goed bevochtigd. Daarom worden scleralenzen regelmatig aangemeten bij mensen met extreem droge ogen, of als het ooglid niet goed sluit.

Onregelmatig hoornvlies of na hoornvliestransplantatie

Ook bij scleralenzen geldt dat de buitenzijde perfect rond is, waardoor de lichtstralen netjes op één punt op het netvlies terecht komen. Daardoor is het beeld scherp, ongeacht hoe onregelmatig het hoornvlies daaronder is. Scleralenzen worden daarom vaak aangemeten bij onregelmatig gevormde hoornvliezen, zoals bij keratoconus of een hoornvlies met littekens. Ook na een hoornvliestransplantatie kan een scleralens uitkomst bieden.

Laatste aanpassing: 15 september 2022