Mola zwangerschap

Goedaardige zeldzame ziekte veroorzaakt door abnormale ontwikkeling van de placenta (moederkoek).

Afspraken

Gynaecologische oncologie

2 types van mola’s

  1. Complete mola’s
    Zwangerschappen waarbij er geen embryo of fœtus wordt gevormd. Het weefsel van de abnormale placenta heeft het aspect van ‘een druiventros’.
  2. Partiële mola’s
    Zwangerschappen waarbij een embryo met ernstige misvormingen gevormd wordt, waardoor deze niet levensvatbaar is. De placenta is eveneens abnormaal zoals bij een complete mola.

Opvolging: controle van hCG (humaan choriongonadotrofine)

Na een molaire zwangerschap bestaat het risico dat placentair weefsel achterblijft in de wand van de baarmoeder en dat het weefsel kwaadaardig wordt of elders in het lichaam uitzaait. Dit risico rechtvaardigt een nauwgezette opvolging.

  • U moet wekelijks een bloedname laten uitvoeren totdat de hCG bepaling twee opeenvolgende weken normaal is, wat betekent dat het placentair weefsel volledig verdwenen is.
  • Vervolgens moet er 8 weken na de zuigcurettage een bloedname gebeuren.
    • Bij normaal hCG: eenmaal per maand de eerste 6 maanden.
    • Bij geen normaal hCG : éénmaal per maand tot 6 maand na normalisatie van het hCG.

Nadien dient het HCG steeds gecontroleerd te worden 6 – 10 weken na iedere zwangerschap.

Risicofactoren

  • Bij ongeveer 80-90% van de vrouwen met een complete mola zwangerschap zal de hCG-waarde normaliseren, wat overeenkomt met een volledige verdwijning van het abnormaal weefsel. Bij partiële mola zal de HCG waarde nog vaker spontaan normalizeren.
  • Sommige trofoblastziekten kunnen zich uiteindelijk omvormen tot een kanker van de moederkoek (kwaadaardige trofoblasttumor).

Behandeling

U vindt hier een aantal mogelijke behandelingen voor deze aandoening. Na de diagnose kiest uw arts, samen met u en de andere artsen van het team, de beste oplossing voor u. Uw behandeling kan dus afwijken van de hieronder voorgestelde therapie(ën).

  • Curettage: kleine ingreep waarbij miskraamweefsel wordt verwijderd uit de baarmoeder.

Specialisten

Laatste aanpassing: 10 maart 2021