Medewerker aan het woord: Gillian

Gillian is psychomotorisch therapeut in ons ziekenhuis. Voor de Dag van de Spirituele Zorg interviewde we haar rond het thema 'Zinspiratie. Niet alles wat geen nut heeft, heeft geen zin.'
Ik houd me niet zo strikt aan de opgelegde 30 minuten. Als je snel snel te werk gaat, bereik je misschien maar de helft van wat een patiënt in zijn mars heeft.

Waar maak je altijd tijd voor ?

Familie en vrienden zijn heel betekenisvol voor mij. Soms is onze job hier zwaar, al de verhalen en miserie komen geregeld wel eens binnen bij mij. Daarom vind ik het belangrijk om in mijn vrije tijd te investeren in mijn familie en vrienden. Leven aan 300% en genieten is mijn motto; Een girlsnight, basketballen, spelen met mijn metekindjes of gezellig kuieren op een familiefeest, daar kan je me altijd voor vinden!   

Op mijn werk maak ik graag tijd voor collega's. Om goed en fijn samen te werken, is het belangrijk om er te zijn voor elkaar. Als iemand met een probleem zit, zoeken we samen uit hoe we kunnen helpen, soms door werk over te nemen, soms door gewoon even te luisteren. We maken ook tijd om na het werk  samen te komen en net niet over het werk te babbelen. 

En natuurlijk maak ik ook  tijd voor mijn patiënten. Ik houd me niet zo strikt aan de opgelegde 30 minuten. Als je snel snel te werk gaat, bereik je misschien maar de helft van wat een patiënt in zijn mars heeft. Luisteren, overleggen, zorgen en angsten exploreren, eens naar een foto van de kleinkinderen kijken, ... mijn patiënten zijn daar vaak heel dankbaar voor en dan kan je erna iets meer van hen vragen in je therapie.

Als er dankbaarheid geuit wordt, ervaar ik veel zin van mijn werk.

Op welke momenten ervaar je zin doorheen het werk?

Als er dankbaarheid geuit wordt, ervaar ik veel zin van mijn werk. Een klein steentje mee kunnen verleggen in hun traject, zorgen dat de mensen zelf terug meer zin ervaren, helpen om vertrouwen te krijgen in hun lichaam, hun blijheid zien als ze weer een stap vooruit hebben gezet, ... daar kan ik zelf heel gelukkig van worden. 

Ik werk ook graag mee aan dingen die de patiënten langdurig, thuis kunnen ondersteunen. Zo maakten we met het LKI al filmpjes voor kankerpatiënten rond vermoeidheid, stress, voeding,... en nu zijn we bezig met een app rond geheugen- en concentratieproblemen. Dit is vaak laagdrempeliger, waardoor je meer mensen bereikt en weer voor meer mensen iets hebt kunnen betekenen. Dat vind ik waardevol.

Laatste aanpassing: 16 maart 2023