Listeriose

Listeriose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de darmbacterie Listeria monocytogenes. Vaak presenteert de ziekte zich als een griepachtige aandoening. Gelukkig is een Listeria besmetting die leidt tot actieve ziekte zeer zeldzaam.

Verhoogd risico tijdens zwangerschap

Als u zwanger bent, bent u gevoeliger voor een listeria-infectie.

Symptomen

De symptomen tijdens de zwangerschap zijn niet-typerend:

  • koorts
  • futloosheid
  • verminderde eetlust
  • misselijkheid
  • hoofdpijn
  • rugpijn
  • eventuele diarree en lage buikpijn

Vaak presenteert de ziekte zich als een griepachtige aandoening.

Listeria-infectie tijdens de zwangerschap

De gevolgen van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap kunnen zeer ernstig zijn voor de foetus.

Mogelijke gevolgen zijn:

  • Bloedvergiftiging
  • Hersenvliesontsteking
  • Spontaan miskraam of spontane (extreme) vroeggeboorte

Listeriose voorkomen

  • Koken en voldoende verhitten van voedingsmiddelen vernietigt de bacterie.
  • De bacterie kan zich niet vermenigvuldigen bij een temperatuur onder het vriespunt.
    • Ingevroren voedingsmiddelen zijn dus veilig op voorwaarde dat u ze na het ontdooien meteen opeet of bereidt.
  • In de koelkast kan de bacterie overleven, maar ontwikkelt hier wel langzamer.
    • Bewaar producten die gekoeld bewaard moeten worden ook werkelijk in de koelkast.
    • Eet deze producten zo snel mogelijk na aankoop op.
  • Pas op met gerookte vis, zoals zalm en makreel. Hoe dichter bij de houdbaarheidsdatum, hoe groter de kans op besmetting.
    • Vers gebakken, gegrilde, gepocheerde of gekookte vis kunt u zonder probleem eten.
  • Rauw vlees en kip kunnen besmet zijn met de listeriabacterie. Deze moet u voor het eten voldoende verhitten.
    • Ook vleeswaren zoals rauwe ham, rookvlees, bacon en worstsoorten kunnen met deze bacterie besmet zijn.
  • Was rauwe groenten zeer goed, evenals het keukengerei wat daarmee in aanraking komt.
  • Bereid groenten en vlees apart en gebruik verschillend keukenmateriaal.
  • Eet enkel vers bereid voedsel of voorverpakte producten ruim voor het verstrijken van de houdbaarheidsdatum.
    • Producten die langer dan twaalf uur na bereiding of opening in de koelkast hebben gestaan, mogen niet gebruikt worden.
  • Het lang bewaren van lang houdbare gekoelde producten, zoals kant- en klare maaltijden en salades (gesneden rauwkost), brengt altijd een zeker risico met zich mee. Daarom kunt u beter deze producten snel na aankoop opeten.
  • Vermijd rauwe melk en producten uit rauwe melk zoals sommige zachte kazen (bv. mozzarella, brie, camembert).
    • Verkies harde kazen of smeltkazen. Melk die u in de supermarkt koopt, is altijd veilig.
    • Producten die worden aangeboden in Belgische supermarkten moeten verplicht op de verpakking vermelden als ze rauwe melk bevatten.
  • Was altijd uw handen voor elke maaltijd en na elk contact met groenten, fruit en rauw vlees.
Laatste aanpassing: 12 July 2022