Verhoogd risico tijdens zwangerschap
Als u zwanger bent, bent u gevoeliger voor een listeria-infectie.
Symptomen
De symptomen tijdens de zwangerschap zijn niet-typerend:
- koorts
- futloosheid
- verminderde eetlust
- misselijkheid
- hoofdpijn
- rugpijn
- eventuele diarree en lage buikpijn
Vaak presenteert de ziekte zich als een griepachtige aandoening.
Listeria-infectie tijdens de zwangerschap
De gevolgen van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap kunnen zeer ernstig zijn voor de foetus.
Mogelijke gevolgen zijn:
- Bloedvergiftiging
- Hersenvliesontsteking
- Spontaan miskraam of spontane (extreme) vroeggeboorte
Listeriose voorkomen
- Koken en voldoende verhitten van voedingsmiddelen vernietigt de bacterie.
- De bacterie kan zich niet vermenigvuldigen bij een temperatuur onder het vriespunt.
- Ingevroren voedingsmiddelen zijn dus veilig op voorwaarde dat u ze na het ontdooien meteen opeet of bereidt.
- In de koelkast kan de bacterie overleven, maar ontwikkelt hier wel langzamer.
- Bewaar producten die gekoeld bewaard moeten worden ook werkelijk in de koelkast.
- Eet deze producten zo snel mogelijk na aankoop op.
- Pas op met gerookte vis, zoals zalm en makreel. Hoe dichter bij de houdbaarheidsdatum, hoe groter de kans op besmetting.
- Vers gebakken, gegrilde, gepocheerde of gekookte vis kunt u zonder probleem eten.
- Rauw vlees en kip kunnen besmet zijn met de listeriabacterie. Deze moet u voor het eten voldoende verhitten.
- Ook vleeswaren zoals rauwe ham, rookvlees, bacon en worstsoorten kunnen met deze bacterie besmet zijn.
- Was rauwe groenten zeer goed, evenals het keukengerei wat daarmee in aanraking komt.
- Bereid groenten en vlees apart en gebruik verschillend keukenmateriaal.
- Eet enkel vers bereid voedsel of voorverpakte producten ruim voor het verstrijken van de houdbaarheidsdatum.
- Producten die langer dan twaalf uur na bereiding of opening in de koelkast hebben gestaan, mogen niet gebruikt worden.
- Het lang bewaren van lang houdbare gekoelde producten, zoals kant- en klare maaltijden en salades (gesneden rauwkost), brengt altijd een zeker risico met zich mee. Daarom kunt u beter deze producten snel na aankoop opeten.
- Vermijd rauwe melk en producten uit rauwe melk zoals sommige zachte kazen (bv. mozzarella, brie, camembert).
- Verkies harde kazen of smeltkazen. Melk die u in de supermarkt koopt, is altijd veilig.
- Producten die worden aangeboden in Belgische supermarkten moeten verplicht op de verpakking vermelden als ze rauwe melk bevatten.
- Was altijd uw handen voor elke maaltijd en na elk contact met groenten, fruit en rauw vlees.
Laatste aanpassing:
12 July 2022