Contactallergie voor ketoprofen

Er is bij u een contactallergie vastgesteld aan ketoprofen. Wanneer u hiermee in contact komt, kan dit aanleiding geven tot een contactallergisch eczeem. U moet deze stof dan ook zoveel mogelijk vermijden.

Ketoprofen kan aanleiding geven tot een contactallergie en een fotocontactallergie. In het laatste geval treedt het eczeem pas op door een combinatie van blootstelling aan het product en aan het zonlicht. In de beide gevallen dient ketoprofen, zowel verwerkt in topische producten als in tabletten, te worden vermeden.

Wat is ketoprofen?

Ketoprofen is een arylpropionzuurderivaat en behoort tot een subgroep van de zogenaamde niet-steroïdale anti-inflammatoire farmaca.

Gebruik en voorkomen

Ketoprofen is een bestanddeel dat voorkomt in gels (Fastum© gel) en ook in medicatie die systemisch (via tabletten) wordt toegediend (Rofenid©) . Deze producten worden gebruikt in de behandeling van reumatische aandoeningen en in posttraumatische skeletale aandoeningen.

Groepsverwante stoffen

In het geval van een (foto)contactallergie zijn ook reacties mogelijk op de volgende stoffen, die een gelijkaardige scheikundige structuur hebben en best vermeden worden:

Andere niet-steroïdale anti-inflammatoire stoffen:

  • Tiaprofenzuur (Artiflam©, Surgam©, ...)
  • Ibuprofen (Brufen©, Bufedon©, Buprophar©, Dolofin©, ...)
  • Flurbiprofen (Froben©, Ocuflur©, ...)
  • Suprofen


Cholesterol- en lipidenverlagende producten:

  • Fibraten, bijvoorbeeld fenofibraat (Lipanthyl©, ...)


Zonnefilters op basis van benzofenone derivaten.

Vragen of feedback

Contactallergie
  • Neem contact op met uw behandelende dermatoloog. 

Laatste aanpassing: 23 April 2024