Themanamiddag Leven met en na een hersentumor

Datum: 27 september 2025
Locatie: Maria-Theresiacollege
Op zaterdag 27 september 2025 nodigen we u, in samenwerking met de werkgroep hersentumoren, graag uit op een informatieve namiddag te Leuven met aansluitend een benefietoptreden van Portland (solo).

Praktisch

Datum: 27 september 2025, 14:00 - 16:00
Locatie: Maria-Theresiacollege,  Sint-Michielsstraat 6, 3000 Leuven
Prijs: Gratis, maar inschrijven is verplicht

5 sessies

Sessie 1: Onderzoek naar hersentumoren: van celkweek tot muismodel

Hoe ontstaan hersentumoren precies? Waarom reageren sommige tumoren wel op therapie, en andere niet? En hoe kunnen onderzoekers behandelingen testen zonder meteen patiënten bloot te stellen aan risico’s?

Sprekers: prof. An Coosemans en prof. Frederik De Smet, KU Leuven - LKI

Sessie 2: Wat betekent klinisch onderzoek voor de zorg van morgen?

De mogelijkheden in de oncologie evolueren razendsnel dankzij vooruitgang in moleculaire diagnostiek, medische beeldvorming en behandeltechnieken. Toch verloopt die vooruitgang bij hersentumoren vaak trager.

Sprekers: prof. Steven De Vleeschouwer en prof. Maarten Lambrecht, UZ Leuven - LKI

Sessie 3: AYA-zorg: zorg op maat voor jongvolwassenen

Adolescenten en jongvolwassenen (AYA’s) met kanker bevinden zich in een unieke levensfase met eigen vragen en uitdagingen. Denk aan studiekeuzes, werk, relaties, communicatie met vrienden of familie, en vragen rond vruchtbaarheid en toekomstperspectief.

Spreker: Eline Van Roey, sociaal werk UZ Leuven - LKI

Sessie 4: Naar een inclusieve en duurzame arbeids(re)integratie

Terugkeren naar werk na een hersenletsel is vaak allesbehalve vanzelfsprekend. Niet alle gevolgen van hersenletsel zijn zichtbaar, en klachten zoals mentale vermoeidheid of overprikkeling maken de stap naar (of terugkeer naar) de arbeidsmarkt extra uitdagend. Vandaag is slechts 4 op de 10 mensen met een hersenletsel aan het werk, en ook die werkhervatting is vaak niet duurzaam.

Spreker: dr. Drorien Vandenborre, Thomas More

Sessie 5: Neuropsychologische revalidatie na een hersentumor

Na een hersentumor of -ingreep ervaren veel mensen veranderingen in hun denken, emoties en dagelijks functioneren. Problemen met aandacht of geheugen, vermoeidheid, stemmingsklachten of een veranderd zelfbeeld kunnen een grote impact hebben op het herstel én op het leven na de medische behandeling.

Spreker: Glynn Dierick, De Hersenletselpraktijk, Centrum voor Neuropsychologie

Aansluitend optreden van Portland

Na het inhoudelijke programma sluiten we de dag feestelijk af met een exclusief optreden van niemand minder dan Jente Pironet.

Meer informatie en inschrijven

Surf naar de website van Leuven Kankerinstituut.

Laatste aanpassing: 4 juli 2025