Implantaat-gedragen tandrestauraties

Een implantaat is een schroef die fungeert als een kunstwortel in uw kaakbot. Deze dient als steun voor een prothetische restauratie (kroon, brug of uitneembare prothese).

Afspraken

Tandheelkunde

Algemene informatie

Een implantaat is een schroef die fungeert als een kunstwortel in uw kaakbot. Deze dient als steun voor een prothetische restauratie.

De schroef wordt volledig in het bot geplaatst. Daarom wordt er ter hoogte van het tandvlees een tussenstukje (abutment) geplaatst dat de verbinding maakt met de mondholte. Hierop plaatst men later de prothetische restauratie. 

De prothetische restauratie (suprastructuur) kan verschillende vormen aannemen:

  • een enkelvoudige kroon,
  • een brug
  • of een overkappingsprothese op meerdere implantaten.

Implantaatcomplicaties

De mondholte is niet steriel en bevat altijd bacteriën. Deze bacteriën vormen een gemeenschap die zich kan organiseren in een zeer complex ecosysteem, ook wel de biofilm genaamd.

Om de weefsels rondom een implantaat in goede gezondheid te houden, moet er een goed evenwicht zijn tussen de aanwezige bacteriën in de biofilm en de immuunrespons van de patiënt. Wanneer dit niet het geval is en het evenwicht uit balans is, zal er in eerste instantie een ontsteking ontstaan rondom het implantaat (peri-implantaire ontsteking).

Voorkomen is altijd beter dan genezen! Zorg voor een goede mondhygiëne en laat uw mondgezondheid regelmatig controleren door uw tandarts of parodontoloog.

 

Risicofactoren

Verschillende factoren verhogen het risico op complicaties bij implantaat-gedragen tandrestauraties:

  • een ontoereikende mondhygiëne
  • parodontitis
  • roken
  • ongecontroleerde diabetes

 

Een gestructureerd nazorgtraject

De behandeling kan falen indien er geen correcte nazorg wordt toegepast, met biologische (bv. ontstekingen) en mechanische complicaties (bv. loskomen van een onderdeel van het implantaat) tot gevolg. Een gestructureerd nazorgtraject bestaat uit twee onderdelen: enerzijds de opvolging door de tandarts of parodontoloog, anderzijds de mondverzorging die u zelf toepast.

Het opvolgingsschema en enkele belangrijke instructies voor mondhygiëne vindt u in de brochure onderaan deze pagina.

 

Defecten in uw prothese zelf vaststellen

In volgende gevallen maakt u best een afspraak bij uw tandarts:

  • Als de uitneembare structuur aan houvast verliest of onstabiel wordt.
  • Als u bij het poetsen van de suprastructuur tekenen van slijtage, defecten of breuk(lijn)en opmerkt.
  • Als u merkt dat bepaalde onderdelen van het implantaat los komen te staan, anders worden belast of onregelmatigheden vertonen bij het voelen met uw tong.
  • Als er na de plaatsing van uw prothetische restauratie nog andere tandheelkundige behandelingen plaatsvinden. Het is belangrijk dat de kauwkrachten op de implantaat-gedragen restauratie opnieuw gecontroleerd worden om het risico op mechanisch falen (zoals breuk) te vermijden.

Een vorm van overbelasting is tandenknarsen. Bent u gekend met tandenknarsen of klemmen? Dan dient men met deze gewoonte rekening te houden bij de vervaardiging en nazorg van uw restauratie.

Laatste aanpassing: 23 april 2024