Heupartrose verminderen of voorkomen

Door uw levenstijl aan te passen, kunt u uw klachten van heupartrose verminderen: vermijd overgewicht, eet evenwichtig, doe geen schokbelastende sporten, oefen uw spieren, stap met kruk, stop met roken...

Let op uw gewicht

De druk op een heupgewricht tijdens het stappen bedraagt 3 tot 5 maal het lichaamsgewicht. Zelfs een beperkte gewichtsreductie kan soms de klachten fors verbeteren.

Vermijd schokbelastende sporten

  • Sporten, zoals lopen, prikkelen het gewricht en kunnen klachten doen toenemen.
  • Sporten met meer cyclische bewegingen, zoals stappen, fietsen en zwemmen, zijn wel aan te raden.

Oefen uw spieren

De spieren van het bovenbeen werken schokabsorberend. Het onderhouden van een goede musculatuur is van groot belang. Eventueel kan kinesitherapie worden opgestart.

Stap met stok of kruk

Het steunen op een stok (in de hand aan de andere kant van de artrose) vermindert de belasting op het heupgewricht met 50%.

Stop met roken

Roken beïnvloedt de kwaliteit van het kraakbeen op een negatieve manier. Vooral bij beginnende kraakbeenletsels is het zeker zinvol te stoppen met roken om de evolutie van de slijtage af te remmen.

Eet evenwichtig

Als u evenwichtig eet, zijn er normaal gezien geen tekorten aan bepaalde bouwstenen voor het kraakbeen. Voedingssupplementen bevatten bepaalde bouwstenen voor het kraakbeen, maar er is geen afdoende wetenschappelijk bewijs dat deze supplementen de klachten van artrose op zinvolle wijze verminderen op lange termijn.

Laatste aanpassing: 27 januari 2021