Hallux rigidus

Stijfheid en pijn aan de basis van de grote teen door artrose (slijtage), vooral op het einde van de steunfase bij het stappen (dorsiflexie).

Afspraken

Orthopedie

Symptomen

De meest voorkomende symptomen van een hallux rigidus zijn:

  • Pijn die vaak toeneemt bij lang stappen op soepele schoenen waarbij er in de voorvoet te veel buiging aanwezig is ter hoogte van het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje.
  • Pijnlijk harde zwelling (osteofyt) op de voetrug aan de basis van de grote teen (hallux), dit is botuitgroei aan de rand van het gewricht als uiting van de slijtage.

Behandeling

U vindt hier een aantal mogelijke behandelingen voor deze aandoening. Na de diagnose kiest uw arts, samen met u en de andere artsen van het team, de beste oplossing voor u. Uw behandeling kan dus afwijken van de hieronder voorgestelde therapie(ën).

  • Aangepast schoeisel bestaande uit een stijve zool met een afwikkelvoorziening, de stof of het leder ter hoogte van de voetrug mag soepel zijn om drukpijn op de osteofyt te voorkomen.
  • Een operatie indien de klachten niet verdwijnen door schoenaanpassingen. In een vroeg stadium kan het gewricht nog schoongemaakt worden, waardoor de symptomen kunnen verminderen of zelfs verdwijnen. Indien de artrose te vergevorderd is, moet het gewricht worden vastgezet.

Onderzoeken en diagnose

Bij (vermoeden van) deze aandoening voeren we een of meerdere onderzoeken uit.

Laatste aanpassing: 10 maart 2021