Griepvaccinatie

Inenting met een griepvaccin biedt bescherming tegen de griep. Het griepvaccin bevat stukjes dood virus. Door de vaccinatie kan uw afweersysteem antistoffen aanmaken en verhoogt u uw weerstand tegen het echte griepvirus.

Van vaccindeeltjes wordt u niet ziek

Zoals alle vaccins wordt het griepvaccin samengesteld uit partikeltjes van het virus. U wordt er niet ziek van, maar die kleine deeltjes volstaan voor het lichaam om antistoffen aan te maken.

Die zorgen ervoor dat het virus onschadelijk wordt op het moment dat u in contact komt met het echte griepvirus.

Koorts dient om het virus te verjagen

Koorts, keelpijn, spierpijn, snotteren: waarom voelen we ons zo ellendig ziek als we griep krijgen?

Wanneer ons afweersysteem een - in evolutionair opzicht - jonge indringer zoals het griepvirus ontdekt, zorgt het ervoor dat we koorts krijgen. Bij die verhoogde temperatuur kan het virus zich minder makkelijk vermenigvuldigen. Via spierpijn zorgt ons lichaam ervoor dat we in bed blijven en zo weinig mogelijk andere mensen infecteren.

"Je kan onmogelijk griep krijgen van het vaccin zelf" - prof. dr. Marc Van Ranst

Griepvaccins worden alsmaar doeltreffender

Elk jaar bepaalt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) welke griepvarianten in het volgende griepseizoen naar alle waarschijnlijkheid het sterkst aanwezig zullen zijn. De accuraatheid van die voorspelling is groot, maar niet perfect. Zolang dat het geval is, kan je griep krijgen, ook al ben je gevaccineerd.

Maar dat wil professor Van Ranst toch sterk nuanceren: “Om te beginnen kan je onmogelijk griep krijgen van het vaccin zelf. Ten tweede slaagt de WHO erin om zes op de zeven jaren juist te voorspellen welke varianten zullen overheersen.

En ten slotte: zelfs als je na een vaccinatie toch besmet wordt door een andere variant, zul je minder ziek worden omdat je dankzij het vaccin antistoffen hebt aangemaakt die ook een beetje beschermen tegen andere varianten.”

Griepvaccin in het ziekenhuis is een must

Het feit dat het vaccin geen 100 procent perfecte garantie op bescherming biedt, mag geen reden zijn om je niet te laten vaccineren.

“Vaccinatie is vooral belangrijk als je tot de risicogroepen behoort. Dat zijn oudere mensen, verzwakte en zieke mensen, mensen die in een zorginstelling verblijven, maar ook de mensen die er werken. Bij mensen die verzwakt zijn, kan griep namelijk net het duwtje geven dat hen vroegtijdig zou doen overlijden.”

En waarom is het zo belangrijk dat ook gezondheidswerkers zich laten vaccineren?

“Wie werkt met zieke en verzwakte mensen, kan het niet maken om patiënten te besmetten. Wat mij betreft zou griepvaccinatie verplicht moeten worden in alle ziekenhuizen. Wat bezoekers van het ziekenhuis betreft: stel je bezoek alsjeblieft uit als je verkouden bent of als je je grieperig voelt. Ik zie nog te veel virusverspreiders door de gangen lopen in het griepseizoen.”

Meer info

Lees het artikel "7x het griepvaccin" uit UZ-magazine (pdf).

Laatste aanpassing: 16 maart 2023