Fotodynamische therapie (FDT) van de huid

Photodynamische therapie van de huid (PDT), PDT, Daglicht PDT
Kwaadaardige huidcellen worden extreem gevoelig gemaakt voor zichtbaar licht en belicht, waardoor ze afsterven. Na enkele weken worden deze kwaadaardige huidcellen vervangen door nieuwe, gezonde huidcellen.

Afspraken

Toepassing

Dit bijzonder selectieve effect van fotodynamische therapie op alleen de kwaadaardige cellen maakt het een aantrekkelijke behandeling voor sommige vormen van:

  • Basocellulaire carcinomen.
  • Actinische keratosen, rode jeukende plekjes, meestal op het gelaat, het onbehaarde hoofd of op armen en benen.

Deze therapie is niet voor elke vorm van huidkanker geschikt.

Verloop

Duur: 3 tot 4 uur per behandeling.

  • De arts verwijdert een eventueel overschot van het tumorweefsel van uw huid.
  • Daarna wordt er een speciale crème aangebracht die door de kwaadaardige huidcellen wordt opgenomen en omgezet in een lichtgevoelige stof voor rood licht.
  • De ingesmeerde huid wordt bedekt met afdekfolie en een lichtwerende bedekking. De afgedekte plek mag niet aan koude blootgesteld worden en er mag geen licht aankomen.
  • Na 3 uur wordt de overgebleven crème met een gaasje afgenomen en wordt de huid schoongemaakt.
  • Met een speciale lamp wordt er gekeken of de ingesmeerde vlek oplicht of fl uoresceert.
  • Daarna wordt de plek ongeveer 7 tot 8 minuten belicht met zichtbaar (meestal rood) licht, waardoor kwaadaardige huidcellen selectief worden afgestoten. Om de ogen te beschermen, moet u tijdens de belichting een brilletje opzetten .

Fotodynamische therapie moet meestal meerdere keren uitgevoerd worden.

Variant met daglicht

In sommige gevallen (bijvoorbeeld bij talrijke actinische keratosen van de scalp) zal uw arts beslissen om daglicht PDT uit te voeren. Hierbij worden de kwaadaardige cellen ook gevoelig gemaakt voor zichtbaar licht, maar wordt de huid niet belicht met een lamp, maar gewoon blootgesteld aan het daglicht buiten.

Alle weersomstandigheden zijn hierbij toegelaten, behalve regen en te koude temperaturen. Daglicht PDT wordt bij ons toegepast van maart tot oktober.

De creme die wordt aangebracht, maakt de cellen extreem gevoelig voor daglicht. De blootstelling aan daglicht mag onmiddellijk na het aanbrengen van de crème starten, of ten laatste een half uur later.

U moet gedurende 2 uur ononderbroken buiten blijven in volledig daglicht. Het wordt afgeraden om tijdens deze uren gedurende meer dan enkele minuten naar binnen te
gaan.

Nazorg en complicaties

Soms is er nog sprake van lichte pijn (tot 24 uur na behandeling), roodheid, korstvorming, zwellingen en kleurveranderingen van de huid.

Brochures

Laatste aanpassing: 13 oktober 2020