Evenwichtsonderzoek

Vestibulair onderzoek
Onderzoek van de functie van het evenwichtssysteem om afwijkingen op te sporen en een diagnose te stellen.

Afspraken

Neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie

Voorbereiding

  • Gedurende vijf dagen voorafgaand aan het onderzoek mag u geen slaapmiddelen, kalmerende medicijnen en geneesmiddelen tegen duizeligheid gebruiken. Deze medicijnen kunnen de uitslag van het onderzoek beïnvloeden. Gebruikt u medicatie, raadpleeg dan uw (NKO-)arts of u hiermee moet stoppen en neem de dag van het onderzoek uw medicatielijst mee.
  • De dag voor het onderzoek mag u geen alcohol gebruiken.
  • De dag van het onderzoek mag u geen oogmake-up en dagcrème gebruiken.
  • Als u een (lees)bril en/of hoorapparaat draagt, neemt u deze mee.
  • Een enkele keer komt het voor dat mensen duizelig zijn na het onderzoek. Daarom is het verstandig om iemand mee te nemen naar het ziekenhuis. Ook is het beter om direct na het onderzoek niet zelf auto te rijden.

Verloop

  • Het onderzoek vindt plaats op de raadpleging NKO en duurt 60 tot 90 minuten. 
  • Het effect van snelle bewegingen op het evenwichtsorgaan wordt onderzocht.
    Er wordt nagegaan of u in verschillende situaties stevig op de grond staat. Uw oogbewegingen worden geregistreerd met behulp van een videovbril. U wordt gevraagd met uw ogen verschillende objecten te volgen. Vervolgens worden uw evenwichtsorganen geprikkeld met draaibewegingen van de stoel waar u op zit en met behulp van water dat in uw oren gebracht wordt, terwijl u rustig neerligt.
  • Bij het onderzoek kunt u enkele minuten duizelig zijn. Een enkele keer kan na het onderzoek nog enkele uren duizeligheid en/of misselijkheid voorkomen.
Evenwichtsonderzoek

Na het onderzoek

De uitslag van het onderzoek is binnen 2 tot 3 weken bij uw NKO-arts bekend. Om de uitslag met u te bespreken, krijgt u een afspraak bij uw NKO-arts of wordt het resultaat naar uw huisarts of verwijzende NKO-arts gestuurd.

Laatste aanpassing: 13 oktober 2020