Dupuytren-chirurgie

Operatie om de vingers beweeglijk te maken en te houden door kleine insneden in de strengen te maken.

Afspraken

Orthopedie

Over Dupuytren-chirurgie

Jaarlijks doet UZ Leuven meer dan 100 chirurgische ingrepen om de ziekte van Dupuytren te behandelen. Onderzoek op onze dienst toonde aan dat de ingrepen het best zo eenvoudig mogelijk gehouden worden. Dat is lichter voor de patiënt en er volgt een meestal snellere, eenvoudige revalidatie. 

Soms is de ziekte hardnekkig en kan zwaardere chirurgie nodig zijn.

Wanneer een operatie wordt voorgesteld, zal de chirurg dit uitgebreid met u bespreken. 

Operatie om vingers beweeglijk te maken

Het is niet nodig om alle knobbels en strengen weg te nemen. Het is belangrijk om te weten dat chirurgie de ziekte nooit zal genezen. Het al dan niet wegnemen van knobbels die geen problemen veroorzaken, zal het verdere verloop van de ziekte ook niet veranderen.

Het voornaamste doel van operaties voor de ziekte van Dupuytren is het beweeglijk maken en houden van de vingers.

Sinds enkele jaren passen we ook microfasciectomie toe. Bij deze methode wordt met behulp van microchirurgie het zieke weefsel minutieus verwijderd. Zo kunnen we zenuwen en bloedvaten maximaal sparen om het resultaat van chirurgie te optimaliseren, de kans op complicaties zo klein mogelijk te houden en grenzen te verleggen bij uitdagende contracturen. 

Revalidatie en nazorg

Verband

  • Na de ingreep ligt de hand in een verband dat moet gesloten blijven tot op de raadpleging, die gepland wordt na 3 tot 14 dagen. 
  • Na 2 weken mag het verband meestal weg. De hechtingen verdwijnen nadien vanzelf.

Spalk

  • Meestal (niet altijd) moet u een Levame-spalk dragen. Die moet aangelegd worden zonder spanning en met de vinger(s) recht: het is zeker niet de bedoeling de vingers te stretchen en te overstrekken. 
  • U draagt de spalk ’s nachts gedurende 8 weken.
    • De eerste 4 weken draagt u de spalk ook deels overdag. Er wordt een oefenschema aangeraden waarbij u de spalk telkens 2 uur draagt en daarna 2 uur uitlaat om dan goed te bewegen met de vingers (buigen en strekken). 

Kinesitherapie

Kinesitherapie onder begeleiding van een handtherapeut wordt aangeraden om sneller resultaat te merken van de behandeling en dit resultaat te optimaliseren. 

 

Specialisten

Laatste aanpassing: 29 december 2023