Contactallergie voor sorbitaan sesquioleaat

Er is bij u een contactallergie vastgesteld aan sorbitaan sesquioleaat. Wanneer u hiermee in contact komt, kan dit aanleiding geven tot een contactallergisch eczeem. U moet deze stof dan ook zoveel mogelijk vermijden.

Wat is sorbitaan sesquioleaat?

Sorbitaan sesquioleaat is een emulgator: een stof die helpt bij het mengen van twee stoffen die normaal niet mengbaar zijn, zoals water en vetten.

Andere benamingen voor sorbitaan sesquioleaat zijn Arlacel C of Arlacel 83 en Span 80.

Gebruik en voorkomen

Sorbitaan sesquioleaat komt voor in tal van cosmetica en farmaceutische producten, zoals crèmes, zalven, emulsies, verstuivers en sprays, "zetpillen" voor anaal gebruik,
neusdruppels, vaginale tabletten en zinklijmverbanden.

Sorbitaan sesquioleaat is een mengsel van mono- en dioleaat. Het is mogelijk dat één van beide substanties vermeld wordt op de verpakking (sorbitaan mono-oleaat of sorbitaan dioleaat in plaats van sorbitaan sesquioleaat). De contactallergische patiënt moet natuurlijk deze producten vermijden.

Groepsverwante stoffen

Personen die allergisch zijn aan sorbitaan sequioleaat kunnen ook via kruisallergie reageren op andere sorbitaanesters zoals sorbitaan lauraat (Span 20), sorbitaan palmitaat, sorbitaan stearaat (Span 60), sorbitaan tristearaat (Span 65), enzovoort.

Vragen of feedback

Contactallergie
  • Neem contact op met uw behandelende dermatoloog.

Laatste aanpassing: 5 januari 2023