Contactallergie voor budesonide

Er is bij u een contactallergie vastgesteld aan budesonide. Wanneer u hiermee in contact komt, kan dit aanleiding geven tot een contactallergisch eczeem. U moet deze stof dan ook zoveel mogelijk vermijden.

Gebruik en voorkomen

Budesonide is een lokaal corticosteroïd dat vooral gebruikt wordt in de vorm van verstuivers ter behandeling van rhinitis en bronchitis.

In sommige landen, maar niet in België, zit budesonide ook in crèmes en zalven ter behandeling van dermatologische aandoeningen.

Budesonide veroorzaakt huidreacties op de plaats van applicatie, maar eventueel ook op afstand (systemische reacties).

Groepsverwante stoffen

Budesonide vertoont kruisreacties met andere corticosteroïden, soms met deze van de "acetonide"-groep (bijvoorbeeld amcinonide, triamcinolone acetonide, desonide), doch meestal met deze van de "labiele ester"-groep (bijvoorbeeld hydrocortisone-17-butyraat, methylprednisolone aceponaat, tixocortol pivalaat) en soms met niet-veresterde molecules zoals hydrocortisone.

Toediening via de luchtwegen of via injecties (intra-articulair, ...) kan bij gesensibiliseerde personen uitzonderlijk onmiddellijke reacties (asthma, urticaria), maar meestal uitgestelde allergische reacties (eczeem, ...) veroorzaken.

Meestal komen er geen kruisreacties met betamethasone en dexamethasone en -derivaten voor.

Vragen of feedback

Contactallergie
  • Neem contact op met uw behandelende dermatoloog.

Laatste aanpassing: 31 december 2022