Autonome functietesten

Test om de functie van het autonome zenuwstelsel te onderzoeken.

Afspraken

Fysische geneeskunde en revalidatie

Enkel op medisch voorschrift

Voor dit onderzoek hebt u altijd een voorschrift van uw dokter nodig. Breng dit voorschrift mee op de dag van het onderzoek.

Verloop

Duur: ongeveer 20 minuten. Het is een pijnloos onderzoek.

Autonome functietesten bestaan uit 2 delen.

Deel 1: hartritme

Bij gezonde proefpersonen is het hartritme niet steeds hetzelfde. Het wisselt wat in de tijd. Dit wisselen (de variatie) wordt bij dit eerste deel van het onderzoek gemeten.

  • Er worden elektroden (meetpunten) geplaatst om het hartritme te meten.
  • De variatie van het hartritme wordt gemeten in rusttoestand, bij diep inademen en bij uitblazen tegen een weerstand (een vorm van persen).

Dit eerste deel van het onderzoek is helaas niet mogelijk bij patienten met een onregelmatig hartritme (zoals bij voorkamerfibrillatie).

Deel 2: elektrische eigenschappen van huid

In het tweede deel van het onderzoek wordt gekeken naar de elektrische eigenschappen van de huid die mee beinvloed worden door het autonoom zenuwstelsel.

De invloed van prikkels uit de omgeving (uitvoeren van een opdracht, geluidsprikkel, gevoelsprikkel) op deze elektrische eigenschappen van de huid wordt gemeten.

Over autonoom zenuwstelsel

Het autonoom zenuwstelsel regelt onder andere de hartslag, bloeddruk, ademhaling, spijsvertering, de temperatuur van het lichaam en het zweten.

Laatste aanpassing: 29 augustus 2023