Praten met uw omgeving over antihormoontherapie

Antihormoontherapie is vaak een onzichtbare behandeling voor uw omgeving. Het kan helpen dat u de werking en nevenwerkingen bespreekt met bijvoorbeeld uw partner. Op die manier is uw omgeving op de hoogte van hoe u zichzelf voelt.

Praat erover met uw (klein)kinderen

Voor de (klein)kinderen in uw gezin is het beter dat het leven zoveel mogelijk zijn gangetje gaat. Naar school gaan, hobby’s, sportactiviteiten, culturele activiteiten ... dat kan allemaal in de mate van het mogelijke gewoon verdergaan.

Het is normaal dat u als (groot)ouder uw (klein)kinderen wil beschermen tegen moeilijke, pijnlijke ervaringen. Ervaring leert ons echter dat het beter is kinderen toch te betrekken en hen informatie te geven aangepast aan hun leeftijd.

  • Vertel hen kort hoe u zichzelf voelt en hoe u tegen de behandeling aankijkt of wat de behandeling inhoudt. Zo begrijpen ze beter hoe u reageert of wat u doormaakt.
  • Zeg uw (klein)kinderen op een eenvoudige manier wat u graag hebt dat ze in deze situatie doen.
  • Nodig hen uit om iets over hun eigen gevoelens te zeggen.

Zo zullen kinderen beter begrijpen hoe u reageert of wat u doormaakt. Op die manier biedt u hen een houvast en geeft u aan dat uw eigen gevoelens normaal zijn.

Als het voor u moeilijk is om hierover te praten met je (klein)kinderen, aarzel dan niet hulp of advies te vragen aan de sociaal werker, psycholoog of pastoraal werker in het ziekenhuis.

Wat mij geholpen heeft, is erover praten met mensen uit de onmiddellijke omgeving. Mijn ervaring was dat bijvoorbeeld collega’s, buren en vrienden dachten: ‘Och, een pilletje nemen is toch niet zo erg.’ Ik heb uitgelegd hoe ingrijpend de medicatie was op mijn dagelijks leven.
Lotgenoot
Laatste aanpassing: 16 maart 2023