Gebruik van andere geneesmiddelen bij antihormoontherapie

Vertel uw arts of zorgverleners welke geneesmiddelen en andere preparaten u op dagelijkse basis gebruikt.

Neemt u bijvoorbeeld maagzuurremmers of antibiotica, of neemt u vitaminen, voedingssupplementen, homeopathische middelen of plantenextracten (bijvoorbeeld sint-janskruid)? Het is
heel belangrijk dat u uw arts daarover informeert om de volgende redenen:

  • Ogenschijnlijk banale geneesmiddelen en alternatieve preparaten die u op eigen initiatief neemt, kunnen tijdens uw behandeling af te raden zijn omdat ze de werking van uw behandeling beïnvloeden.
  • Sommige geneesmiddelen kunnen de werking van de oncologische behandeling versterken. Dan krijgt u meer last krijgen van nevenwerkingen.
  • Sommige geneesmiddelen kunnen de werking van de behandeling verzwakken.

Behandeling van menopauzale klachten

Door de antihormoontherapie kan u menopauzale klachten krijgen zoals warmteopwellingen en concentratiestoornissen. Er wordt heel wat reclame gemaakt over producten die deze klachten kunnen verbeteren.

Verschillende van die producten zijn vanwege uw behandeling af te raden. Soms bevatten deze geneesmiddelen namelijk oestrogeen of een voorloper hiervan (fyto-oestrogeen). Hoewel er geen harde wetenschappelijke bewijzen voor zijn, zouden hoge concentraties de werking van uw antihormoonbehandeling kunnen verminderen.

Als u over andere medicatie twijfelt, neemt u het best contact op met uw huisarts. Die heeft een volledig beeld over uw gezondheid en medicatie.

Vragen rond medicatie schrijf ik thuis altijd direct op en dan leg ik het zo voor in het ziekenhuis. Om het niet te vergeten.
Lotgenoot
Laatste aanpassing: 16 maart 2023