Amputatie van onderste ledematen bij kinderen en jongeren

Wanneer een lidmaat moet geamputeerd worden, is dat een ingrijpend gebeuren. Logisch dat je wil weten wat je te wachten staat. Op deze pagina krijg je zicht op het hele verloop: van raadpleging over ziekenhuisopname en revalidatie tot leven met een prothese. Want één ding is zeker: je staat er nooit alleen voor.

Wat is een amputatie? 

Je lichaam bestaat uit je ledematen (armen en benen), romp en hoofd. Die ledematen gebruik je voor het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals fietsen en voetballen. Soms is er een probleem met een ledemaat, zoals:

  • Een infectie (bijvoorbeeld sepsis, een ernstige reactie van het lichaam op een infectie waardoor de weefsels beschadigd raken)
  • Een ongeluk
  • Kanker (bijvoorbeeld een osteosarcoom, een kwaadaardige tumor in het bot)
  • Een groeifout van het ledemaat 
  • Een stoornis in de doorbloeding van het ledemaat

Deze problemen kunnen een reden zijn waarom (een deel van) je been verwijderd moet worden. Dit noemen we een amputatie van het onderste ledemaat. Er bestaan verschillende amputatieniveaus. Hiermee bedoelen we de plaats waar het been geamputeerd wordt. Een amputatie kan gebeuren door of onder de heup, de knie, de enkel of de voet. Een amputatie doorheen het bovenbeen of onderbeen komt het meest voor. Uitzonderlijk moet een amputatie aan beide benen gebeuren.

 

Het amputatieverloop in acht stappen

Tijdens de raadpleging neemt het amputatieteam alle informatie over de amputatie en het revalidatieproces openhartig en correct met jou door.
Naargelang de reden van jouw amputatie is het mogelijk dat je eerst op een andere hospitalisatieafdeling terechtkomt, maar na de operatie en tijdens de revalidatieperiode ben je welkom op de afdeling van het kinderziekenhuis.
Van operatie tot prothese: onze artsen, verpleegkundigen en specialisten begeleiden jou en je gezin doorheen het hele proces.
Het oefenen met de prothese is gericht op functionele vaardigheden: dagelijkse activiteiten zoals stappen, hindernissen nemen, evenwicht bewaren, trappen op en af gaan en buitenactiviteiten.
Dan breekt het moment aan waarop jij de veilige omgeving van het ziekenhuis mag verlaten. Je kan de prothese nu een hele dag dragen, bijvoorbeeld om ermee naar school te gaan.
Na de oefen- of evaluatieprothese wordt jouw definitieve prothese gemaakt. We wachten hier een tijdje mee, om deze prothese te kunnen opmeten op het moment dat het stompvolume gestabiliseerd is. Door jouw ervaring met de oefenprothese, weten we ook beter waaraan jouw prothese moet voldoen.
De ondersteuning en begeleiding door het amputatieteam stoppen niet op het moment dat jij het ziekenhuis verlaat. Na jouw ontslag uit het ziekenhuis blijven we je een tijd opvolgen via de amputatieraadpleging.
  • Ervaringsdeskundigen: we kunnen je in contact brengen met kinderen, jongeren of ouders die ook een amputatie ondergingen. Als je dat wenst, mag je het team hierover aanspreken. Als je na jouw revalidatie zelf bereid bent om dit te doen voor anderen, mag je dit ook laten weten aan het team. 
  • Movao - Move As One: via de online community Movao kom je wereldwijd in contact met mensen die een prothese dragen. Je kan er ervaringen uitwisselen en tips & tricks ontdekken. Meer info vind je op hun website movao.community
  • Ottobock.com: Ottobock biedt hulpmiddelen om jouw bewegingsvrijheid te herwinnen of te verbeteren. Je vindt op deze website ook veel informatie terug over de verschillende soorten prothesen.
  • Het Octopusproject: momenteel betaalt het ziekenfonds alleen een stapprothese terug. Hiermee kan je echter niet lopen, sporten of ravotten. Octopus heeft daarom als doel alle kinderen en jongeren te voorzien van een gratis sportprothese. Zo kan je je sportief ontwikkelen. Daarnaast organiseren ze regelmatig leuke activiteiten. Meer informatie en contactgegevens vind je op octopus34.be.
  • Sport Vlaanderen G-sport: je kan beroep doen op een G-sportconsulent van Sport Vlaanderen om een sport of sportclub te vinden. G-sport omvat alle sporten die personen met een beperking kunnen beoefenen. Bij mensen met een amputatie kan dit gaan om sporten met en zonder prothese. Meer info vind je op gsportvlaanderen.be
  • Het fietsadviescentrum: op campus Pellenberg kan je terecht voor advies bij jouw zoektocht naar een fiets op jouw maat. Je kan hiervoor telefonisch of online een afspraak maken. Meer informatie vind je op onze pagina van het fietsadviescentrum
  • CARA: voor een rijgeschiktheidsonderzoek en -attest kan je terecht bij CARA, het Centrum voor Rijgeschiktheid en Voertuigaanpassing. 
  • Voor onderhoud en vernieuwing van jouw prothese maar ook voor informatie rond terugbetalingen en vernieuwingen kan je terecht bij VIGO.

Met dank aan

Een welgemeende ‘dankjewel’ aan de ouders van Jassiya en Chloë en aan Floris, Jente, Kore en Franco voor hun medewerking aan de illustraties van deze website. Hun foto’s bieden hoop aan iedereen die aan het begin van dit intensieve traject staat. 

Laatste aanpassing: 10 april 2024