Rugschool: samenvatting lessen

Binnenkort start u met de rugschoollessen. Tijdens deze interactieve sessies krijgt u praktische tips en technieken om de belasting van uw (lage) rug te verlagen en de belastbaarheid te verhogen. Tevens wordt er aandacht besteed aan het verbeteren van de basisstabiliteit van de rug, aanleren van functionele vaardigheden en deze omzetten naar activiteiten in uw dagelijks leven. Bijkomstig wordt er gewerkt aan de opbouw van de basisconditie maar ook leren ontspannen. Hieronder volgt een overzicht en beschrijving van alle lessen. Tijdens de lessen zijn er verschillende ergonomische stoelen ter beschikking om uit te proberen en is er de mogelijkheid om af en toe de benen te strekken. Na elke les krijgt u toegang tot de samenvatting van het lesmateriaal.

U krijgt enkel de toegang tot de inhoud van de lessen als u de les daadwerkelijk gevolgd hebt.

Les 1

  • Concrete afspraken, voorstelling van het revalidatieteam 
  • Balans belasting-belastbaarheid 
  • Nut van stabilisatie-oefeningen 

U leert hier dat rugklachten meestal het gevolg zijn van een verstoring in de balans tussen belasting op uw rug en de mate waarin uw rug die belasting kan dragen. Dit betekent dat er op twee pijlers moet gewerkt worden: enerzijds moet u leren om de belasting op de rug te verlagen. Aanknopingspunten hiervoor zijn het aannemen van een neutrale houding en beperken van langdurige houdingen of repetitieve bewegingen, waarbij de ’30 minuten regel’ en het ‘te-principe’ in het achterhoofd gehouden wordt. Doseer, varieer, beweeg en heb respect voor uw houding. Deze elementen zijn niet alleen belangrijke factoren naar het verminderen van rugklachten, maar hebben echter ook een preventief effect. Anderzijds moet ook de conditie van uw lichaam voldoende hoog zijn om die belasting aan te kunnen. Naast het fysieke luik wordt ook het mentale luik van deze balans belicht.  Als metafoor gebruiken we ‘de emmer’ die aan de hand van verschillende factoren vergroot en verkleind, gevuld en geledigd wordt. 

 

Gezondheid

In de oefensessie ligt de nadruk op het aanvoelen van de neutrale houding, uitvoeren van bekkenkantelingen en de kattenrug. Eens u het verschil kent tussen rode en groene pijn kan u veilig oefenen en naar de stappen-, bewegings- en sportnorm toe werken.

Les 2

  • Bouw van de wervelzuil
  • Verschillende aandoeningen van de rug met de behandelingsmogelijkheden

Een arts van fysische geneeskunde en revalidatie geeft een korte inleiding over de problematiek van rugklachten en legt uit hoe de wervelzuil, in het bijzonder de lage rug en het bekken, is opgebouwd. U leert meer over de wervels, tussenwervelschijven, zenuwen, bloedvaten, spieren en gewrichtsbanden. Nadien bespreekt de arts de therapeutische aanpak van rugklachten.

Wervelkolomstructuren

Wervelkolomstructuren

Na de pauze krijgt u houdingsoefeningen in stand en in zit en leert u hoe u de stabilisatiespieren kan gebruiken.

Les 3

  • Basisprincipes voor de aanpak en de preventie van rugklachten 

Aan de hand van situaties uit het dagelijks leven worden de basisprincipes voor de aanpak en de preventie van rugklachten duidelijk gemaakt. Het kruipeffect legt uit waarom de neutrale positie en het ’te-principe’ zo belangrijk zijn. Bijkomstig worden praktische tips gegeven omtrent het doorgeven van voorwerpen, het doseren van taken en een gezond slaappatroon. Vermoeidheid heeft tenslotte ook een effect op pijn. 

Functies lage rug

In de oefensessie wordt verder gewerkt aan stabilisatie en mobilisatie van de wervelkolom. 

Les 4

  • Zitten en liggen 

De vijfde les is een praktische les, opnieuw gegeven door de kinesitherapeut. U krijgt tips voor een meer comfortabele - meer rugvriendelijke – zithouding, waarbij u ontdekt hoe u niet alleen uw eigen houding maar ook de omgeving hierbij kan aanpassen. Zowel het zitten op een stoel, in een zetel, in de wagen als het werken aan een bureau worden onder de loupe genomen. Ook de lighoudingen en de keuze van beddenbodem, matras en hoofdkussen worden aangehaald.  

Na de pauze bouwen we de stabiliteit van de rug verder op. 

Les 5

  • Heffen, dragen en verplaatsen 
  • Huishoudelijke activiteiten 

Na de vorige lessen kunt u vast zelf al aanpassingen bedenken om de rugbelasting te verminderen bij activiteiten in en rond het huis. U gaat dit samen met de kinesitherapeut uittesten. We leren u niet om activiteiten te vermijden. Integendeel, u bent tot veel in staat, als u maar met aandacht op de uitvoering, met de juiste hulpmiddelen en met voldoende variatie uw werk verricht.

Staand werken

Les 6

  • Wat te doen bij acute pijn? 
  • Sportactiviteiten 
  • Reconditionering 

In de achtste les geeft de kinesitherapeut, na het uitleggen wat pijn nu juist is, tips over wat wel te doen en wat beter niet te doen bij acute pijnklachten. Vervolgens bekijken we ook welke sporten of bewegingsvormen voor u van toepassing kunnen zijn. We sluiten af met informatie over het recoprogramma dat u na de rugschoollessen kunt starten.

Pijn slide

U krijgt de mogelijkheid om na het theoretisch deel een aantal toestellen in de fitnesszaal van de therapietoren uit te proberen.  

Workshops 

Wist u dat u ook een aantal workshops kan volgen? Dit zijn bijkomende lessen waar dieper wordt ingegaan op specifieke thema's. 

  • Voor mensen die vaak aan een beeldscherm werken, is er de workshop "beeldschermwerk". 
  • Wilt u meer rond stress werken, kan u de workshop "stresshantering" volgen. 
  • Wilt u het slecht slapen aanpakken, dan kan u de workshop "beter slapen" volgen. 

Meer informatie hierover tijdens de lessen. Voor inschrijvingen wijzen we u graag door naar het onthaal van de therapietoren.

Laatste aanpassing: 24 januari 2020