Ellen, audiologe bij LUMOS

Ellen is audiologe in UZ Leuven en leidt sinds 2017 de activiteiten die LUMOS in het domein audiologie ondersteunt te Rwanda.

"Toen ik een paar jaar geleden telefoon kreeg, dat ze dringend naar een audioloog zochten om mee te gaan op missie naar Rwanda, wist ik onmiddellijk dat ik dit moest doen. Tijdens een vakantie naar Kenia als kind, heb ik mijn hart aan Afrika verloren. Een prachtig continent met nog prachtigere mensen. Ik heb toen geleerd dat je met veel minder wel echt gelukkig kunt zijn. Het 'hakuna matata' principe, daar kunnen we hier in België van leren. Maar ik heb me toen ook voorgenomen dat als ik de mensen, met echt veel minder mogelijkheden dan wij, ergens zou kunnen helpen, ik dat zou doen. 

Op 14 dagen zoveel mogelijk kennis doorgeven en dat in je eigen vakgebied, geeft je veel voldoening. En dit kunnen doen in een groep van allemaal echt gemotiveerde mensen die je ook allemaal met raad en daad bijstaan, is heel motiverend. Na de missie ben je heel moe, maar heb je het gevoel dat je alles hebt gedaan om weer een klein stapje vooruit te gaan. De mensen in het ziekenhuis en in de dovenschool zijn echt oprecht blij je te zien en willen echt vooruitgaan. 

In mijn professionele leven in UZ Leuven helpt me dit om te bijven beseffen dat we echt een mooi beroep hebben en dat we echt mensen helpen. In de chaos en de drukte staan we daar soms te weinig bij stil. Elke audioloog zou dit eens moeten ervaren, het zet je carrière en je privé allemaal even terug in perspectief."

Laatste aanpassing: 23 april 2024