Chris & Denise, neonatoloog en verpleegkundige bij LUMOS

Drie jaar op rij gingen Denise en Chris op zending onder de vlag van LUMOS. Ze werkten er op de materniteit- en neonatologieafdeling van het Kabutare ziekenhuis in Huye, Rwanda.

“Beiden zijn we al menig jaar werkzaam op de NICU van UZ Leuven. Denise als verpleegkundige, ikzelf als neonatoloog. Het inzetten op een optimale start van het leven is in laag-inkomenslanden zoals Rwanda een absolute noodzaak. Neonatale sterfte en langere termijn gevolgen van medische problemen rond de geboorte zijn er aanzienlijk. Door verpleegkundigen en artsen te coachen en bij te scholen in de opvang bij de geboorte en tijdens het neonatale verblijf, hopen we op structurele basis bij te dragen aan een betere overleving van jonge kinderen.

Het ‘bedside’, zeg maar schouder-aan-schouder, overdragen van onze kennis en kunde, ieder vanuit zijn expertise, is een ‘formule’ die ons beiden aanspreekt. Niet kunnen terugvallen op de hoogtechnologische omkadering die we in de thuisbasis gewoon zijn, is uitdagend en noopt tot creativiteit. De grote dankbaarheid die we hiervoor telkens krijgen, zuigt ons telkens terug richting Afrika."

Laatste aanpassing: 23 april 2024