Ruggenprik om diagnose ALS te stellen

22 juni 2017
Onderzoekers van UZ Leuven en KU Leuven hebben een betrouwbare test ontwikkeld om te bepalen of je ALS hebt. In het ruggenmergvocht van ALS-patiënten zitten meer neurofilamenten: hoe meer neurofilamenten, hoe vergevorderder de ziekte is.

Onderzoekers van UZ Leuven en KU Leuven maakten in juni 2017 bekend dat ze een betrouwbare test ontwikkeld hebben om te bepalen of iemand ALS heeft. In het ruggenmergvocht van ALS-patiënten zitten meer neurofilamenten en hoe meer neurofilamenten, hoe verder de ziekte gevorderd is.

Standaard duurt het maanden vooraleer patiënten met zekerheid de diagnose ALS kunnen krijgen. De nieuw ontwikkelde test gebeurt aan de hand van een ruggenprik, waarmee biomerkers voor ALS in het lumbaal vocht opgespoord kunnen worden.

Betrouwbaar

Prof. Koen Poesen (UZ Leuven): “We konden aantonen dat vooral een bepaald type neurofilament sterk stijgt in het lumbaal vocht van mensen met ALS. Ook het onderscheid tussen ALS-patiënten en mensen die last hebben van krachtverlies door een andere aandoening, konden we duidelijk aantonen. De test voldoet aan alle voorwaarden om als betrouwbare diagnostische test te dienen.”

Vroege diagnose

Prof. dr. Philip Van Damme (UZ Leuven): “De diagnose van ALS gebeurt tot op vandaag op basis van een klinisch onderzoek van de arts. De voor ALS kenmerkende ziekteprogressie, met krachtverlies dat zich uitbreidt van het ene naar het andere lichaamsdeel, laat toe een zekerheidsdiagnose te stellen. Maar in vroege ziektestadia is een diagnose moeilijk. De gemiddelde duur tussen de eerste klachten en de diagnose is ongeveer een jaar. Voor een snellere diagnose zijn betere testen nodig: we hopen dat we dat met deze test kunnen waarmaken.”

In een opvolgstudie zal verder onderzocht worden of de test in het allervroegste stadium ALS kan vaststellen, zowel in het bloed als in lumbaal vocht.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Neurologie"

Dement in de fleur van je leven

10 september 2021
Ook al is dementie een ziekte van oudere mensen, soms treft ze mensen op jongere leeftijd. Wat betekent zo’n diagnose als je nog actief in het leven staat? Een dementievriendelijke samenleving is belangrijk, vertelt onze ouderenpsychiater.
Lees meer
Meer nieuws over "Neurologie"

Oogartsen, biologen en ingenieurs trekken ten strijde tegen alzheimer

26 mei 2021
Onderzoekers van UZ Leuven, KU Leuven, VITO en imec publiceerden veelbelovende resultaten over het gebruik van een hyperspectrale camera om eiwitplaques in de ogen van alzheimerpatiënten op te sporen.
Lees meer
Meer nieuws over "Amyotrofische laterale sclerose (ALS)"

ALS en frontaalkwabdementie vroegtijdig op het spoor

3 juni 2020
Een PET-MR hersenscan kan vroege afwijkingen detecteren bij mensen die een verhoogde kans op ALS en frontaalkwabdementie hebben als gevolg van een genetische fout. Dat ontdekten onderzoekers van VIB, KU Leuven en UZ Leuven.
Lees meer
Laatste aanpassing: 21 januari 2021