Jaarverslag 2017

Het realiseren van ons doel – op een warme, menselijke manier hoogtechnologische patiëntenzorg bieden – vraagt een voortdurende inzet, die elk jaar weer resulteert in opmerkelijke gebeurtenissen en ontwikkelingen.

Zo kende ook 2017 heel wat bijzonderheden: klinische doorbraken, samenwerkingsverbanden, investeringen in technologie en infrastructuur, vernieuwend onderzoekswerk en – niet in het minst – de dagelijkse zorg voor onze vele duizenden patiënten. 

Graag nodigen we u uit om aan de hand van kerncijfers, nieuwsberichten en beeldmateriaal te ontdekken wat het voorbije jaar voor UZ Leuven in petto had.

In beeld

Belangrijkste nieuws

29 november 2017
De app helpt artsen om een betere keuze te maken in de verschillende antidiabetica en houdt ook rekening met Belgische terugbetalingscriteria.
19 november 2017
UZ Leuven is in 2017 voor de negende keer bekroond met de erkenning Top Employer. Dat is een erkenning voor bedrijven met uitstekende arbeidsvoorwaarden voor hun medewerkers.
16 oktober 2017
Evaluatie van het pilootproject waarbij pas bevallen vrouwen met een laagrisicobevalling het ziekenhuis al na 2 à 3 nachten verlaten: 80% van de deelnemende moeders is tevreden met de kortere kraamtijd.
5 september 2017
Acht ziekenhuizen, waaronder UZ Leuven, hebben een supraregionale samenwerkingsovereenkomst ondertekend om het oncologisch netwerk Vesalius op te richten. Het oncologisch netwerk Vesalius wil de hoogkwalitatieve zorgverlening voor patiënten met kanker verder uitbouwen en verbeteren.
31 augustus 2017
UZ Leuven is het grootste longtransplantatiecentrum van de Benelux. De overlevingscijfers liggen bijna 30 procent hoger dan het wereldwijde gemiddelde.
6 juli 2017
UZ Leuven behaalt in de Vlaamse kwaliteitsindicatoren goede resultaten voor rectumkankerbehandelingen. Maar de zorg voor rectumkanker is zo technisch en complex dat per ziekenhuis een jaarlijks minimum aan patiënten en de uitbouw van een expertenteam nodig zijn om de goede cijfers in Vlaanderen te blijven waarmaken.
22 juni 2017
Onderzoekers van UZ Leuven en KU Leuven hebben een betrouwbare test ontwikkeld om te bepalen of je ALS hebt. In het ruggenmergvocht van ALS-patiënten zitten meer neurofilamenten: hoe meer neurofilamenten, hoe vergevorderder de ziekte is.
15 juni 2017
UZ Leuven en UZ Gent hebben in juni 2017 een raamovereenkomst afgesloten die het makkelijker moet maken om samen te werken. Onderzoekers, artsen en andere zorgverleners of docenten kunnen dankzij een universitair netwerk kennis, middelen en expertise delen, zodat ze de best mogelijk zorg kunnen bieden aan patiënten.
28 april 2017
Op 28 april vond op de Health Sciences campus Gasthuisberg de officiële voorstelling plaats van de bouwwerken aan ParTICLe, het eerste Belgische centrum voor protontherapie. Protontherapie is een innovatieve vorm van radiotherapie die minder gezond weefsel beschadigt.
17 april 2017
Patiënten van UZ Leuven, AZ Diest en AZ Groeninge kunnen sinds april 2017 rechtstreeks hun patiëntendossier inkijken via de pc of een app op de smartphone: mynexuzhealth. Mynexuzhealth is een volgende stap in het proces van patient empowerment, waarbij patiënten meer betrokken zijn bij hun ziekte en zorgproces.
28 februari 2017
Vanaf 1 maart werken 900 medische teams uit heel Europa samen in het belang van de patiënt. UZ Leuven is betrokken bij 19 van de 24 Europese netwerken voor zeldzame ziekten.
10 februari 2017
Het operatiekwartier en de postanesthesie-zorgafdeling (PAZA) van UZ Leuven zijn grondig vernieuwd en uitgebreid. Complexe ingrepen zijn voortaan makkelijker uit te voeren dankzij onder meer schermen met 3D-beelden en robotchirurgie. Met 33 zalen op 9.713 m² is het operatiecomplex momenteel het grootste van België.
24 januari 2017
Wereldprimeur: in UZ Leuven werd een patiënt met een verstopte netvliesader geopereerd met behulp van een chirurgische robot.
Laatste aanpassing: 15 april 2021