Geur- en smaakveranderingen bij kanker

In het filmpje bespreken onco-diëtisten Sophie en Floor smaak- en geurveranderingen, een veel voorkomend probleem waar mensen met kanker mee te maken kunnen krijgen. Sophie zal in het eerste deel mogelijke oorzaken en gevolgen toelichten. Vervolgens deelt Floor enkele praktische tips om het eetgebeuren weer wat aangenamer te maken.

Dit filmpje werd gerealiseerd dankzij steun van de Stichting tegen Kanker en het Leuven Kankerinstituut.

Enkele getuigenissen

Marleen - 50 jaar

Sinds ik met de chemo begon, heb ik last van een vieze geur waardoor ik minder eet en vermager. Dankzij mijn gesprek met de diëtiste kwam ik erachter dat ik er vooral last van had bij de warme maaltijd. Er werd mij aangeraden om geen warme maaltijden meer zelf klaar te maken. Dus nu zit ik in de living terwijl mijn man de maaltijden klaarmaakt. Zo heb ik veel minder last van de vieze geuren die er tijdens de bereiding vrij komen en kan ik opnieuw met iets meer plezier aan tafel gaan.

Younes - 35 jaar

Vroeger was ik verlekkerd op koekjes en chocolade. Sinds ik chemotherapie krijg, is mijn smaak totaal veranderd. Alle koeken die ik vroeger graag at heb ik allemaal geprobeerd, maar er is geen enkele die me nog smaakt, soms proeven ze zelfs vies. Het enige waar ik nog iets smaak van heb zijn zurige voedingsmiddelen zoals yoghurt en fruit. Ik ontdekte ook dat ik door zure voedingsmiddelen te combineren met andere voedingsmiddelen deze me beter smaken. Kaas kan ik bijvoorbeeld niet eten, maar als ik er een zuur augurkje bij eet lukt het wel.

Marcel - 67 jaar

Vroeger was ik een echte levensgenieter en kreeg ik gemakkelijk 2 borden op van mijn lievelingseten: biefstuk friet. Maar de laatste weken smaakt vlees niet meer, de geur ervan bezorgt mij zelfs een misselijk gevoel. Nu eet ik vooral vis of eieren, deze smaken zijn iets zachter. Ook probeer ik meer tussendoortjes te eten zoals wat kaasblokjes of een pudding. Een milkshake is iets wat ik nooit dronk, maar wat me nu eigenlijk wel goed smaakt. Zo krijg ik toch genoeg eiwitten binnen, zonder vlees te moeten eten.

Je kan een oncodiëtist in jouw buurt vinden via www.vdbvd.be

Laatste aanpassing: 16 januari 2023