Pijn bij kinderen - wat doen we eraan?

We doen er alles aan om pijn bij patiënten te voorkomen. Bij kinderen doen we extra inspanningen, om te voorkomen dat ze trauma's oplopen of chronische pijnpatiënt worden op latere leeftijd.

Om kinderen pijnvrij te houden tijdens onderzoeken en behandelingen, zijn er intussen heel wat mogelijkheden. De keuze hangt af van de leeftijd van het kind, de omstandigheden en de procedure die moet gebeuren. Een combinatie is vaak ideaal.

Bijtjes en lieveheersbeestjes

Buzzy is een bijtje of lieveheersbeestje met ijskoude vleugels dat door trillen en koude voor plaatselijke verdoving zorgt. Het diertje wordt boven de prikplaats aangebracht. Zo bereikt de pijnprikkel de hersenen niet.

Buzzy

Lachgas

Lachgas helpt kinderen om rustiger te worden. De verpleegkundige houdt dan even een maskertje over de mond en neus. Daar komt het lachgas uit.

Het lachgas zelf werkt niet pijnstillend, en wordt dus gecombineerd met een ander pijnstillend middel.

Lachgas kalinox

Virtualrealitybril

De virtualrealitybril zorgt voor afleiding bij kinderen vanaf 5 à 6 jaar. Met deze bril lijkt het voor kinderen of ze even niet in het ziekenhuis zijn.

Virtualrealitybril bij verdoving

Pleisters of spray

We hebben ook pleisters die de huid verdoven of een spray met een sterke pijnstiller via de neus.

Als we deze gebruiken, moet er meestal nog even gewacht worden tussen het gebruik van de pijnstiller en het prikken.

Pleisters bij verdoving kinderen

Meten via pijnschaal

Net als voor volwassenen bestaan er pijnschalen om kinderen te laten aangeven hoeveel pijn ze voelen. Kinderen jonger dan zeven jaar kun je nog geen cijfer van 1 tot 10 vragen: voor hen bestaan er aparte pijnschalen.

Voor jonge kinderen gebruiken we parameters als gelaatstrekken, onrustige bewegingen van de arm of hoe lang het duurt eer je hen kan troosten.

Trauma's en chronische pijnpatiënten voorkomen

Er komen alsmaar meer studies die aantonen wat de langetermijneffecten zijn van onbehandelde pijn bij kinderen. Als je pijn bij een kind niet goed opvangt, kan dat leiden tot levenslange trauma’s en chronische pijnpatiënten op latere leeftijd.

Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die op jonge leeftijd pijn hadden, ook later feller reageren op pijnprikkels.

Prosateam

Het prosateam is een groep specifiek opgeleide verpleegkundigen die kinderen helpen bij onderzoeken of behandelingen binnen het kinderziekenhuis. We kijken samen met verpleegkundigen en artsen welke middelen ze kunnen gebruiken om de kinderen in de best mogelijke manier te helpen.

Dit kunnen we doen door extra aandacht te geven aan de pijnbestrijding, of zorgen voor wat extra afleiding of ook om extra informatie te geven aan de ouders.

Soms worden de kinderen gesedeerd (is geen narcose) om zo comfortabel hun onderzoek te kunnen ondergaan. Dan is er altijd een prosaverpleegkundige aanwezig die alles mee opvolgt en zorgt dat alles vlot en veilig verloopt.

Prosa staat voor PROcedurele Sedatie en Analgesie.

Voor vragen, bijkomende uitleg of suggesties kan u steeds terecht op prosa@uzleuven.be

Laatste aanpassing: 9 september 2020