Pijn bij kinderen - wat doen we eraan?

We doen er alles aan om pijn bij patiënten te voorkomen. Bij kinderen doen we extra inspanningen, om te voorkomen dat ze trauma's oplopen of chronische pijnpatiënt worden op latere leeftijd.

Pijn en angst voorkomen

Wanneer u met uw kind naar het ziekenhuis komt, moeten er soms onderzoeken gebeuren die pijnlijk zijn of waarvoor uw kind bang is (bv. bloedname, plaatsen van een infuus).

Om pijn en angst zoveel mogelijk te voorkomen tijdens onderzoeken en behandelingen, zijn er intussen heel wat mogelijkheden. De keuze hangt af van de leeftijd van het kind, de omstandigheden en de procedure die moet gebeuren. Een combinatie is vaak ideaal.

Als uw kind extreem angstig is voor naalden en handelingen door een arts of verpleegkundige, raden we u aan om op voorhand contact op te nemen met ons via e-mail (prosa@uzleuven.be). Dan plannen we een raadpleging en gaan we samen op zoek naar de beste aanpak voor uw kind.

Vermeld in uw mail zeker:

  • de naam van uw kind
  • de geboortedatum van uw kind
  • uw telefoonnummer

Bijtjes en lieveheersbeestjes

Buzzy is een bijtje of lieveheersbeestje met ijskoude vleugels dat door trillen en koude voor plaatselijke verdoving zorgt. Het diertje wordt boven de prikplaats aangebracht. Zo bereikt de pijnprikkel de hersenen niet.

Buzzy

Lachgas

Lachgas helpt kinderen om rustiger te worden. Het neemt angst weg en vermindert pijngevoeligheid, maar uw kind blijft wakker en aanspreekbaar.

Vanaf 2 jaar kan lachgas gebruikt worden. Tussen 2 en 4 jaar gebruiken we daarvoor een groene ballon, vanaf 4 jaar gebruiken we een masker met klep (zie foto).

Bekijk de infofolder over de toediening van lachgas bij kinderen.

Lachgas kalinox

Virtualrealitybril

Als je onze VR-bril opzet, lijkt het alsof je even niet in het ziekenhuis bent. De virtualrealitybril zorgt voor afleiding bij kinderen vanaf 5 jaar.

Virtualrealitybril bij verdoving

Lokale huidverdovende plakkers of zalf

Speciale pleisters en zalf kunnen de huid verdoven bij bijvoorbeeld:

  • een bloedname
  • het plaatsen van een infuus
  • het aanprikken van een poortkatheter
  • het verwijderen van parelwratjes
  • ...

Als we de pleisters gebruiken, moet er meestal nog even gewacht worden tussen het gebruik van de pijnstiller en het prikken.

Meten via pijnschaal

Net als voor volwassenen bestaan er pijnschalen om kinderen te laten aangeven hoeveel pijn ze voelen. Kinderen jonger dan 7 jaar kun je nog geen cijfer van 1 tot 10 vragen: voor hen bestaan er aparte pijnschalen.

Voor jonge kinderen gebruiken we parameters als gelaatstrekken, onrustige bewegingen van de arm of hoelang het duurt vooraleer je hen kan troosten.

Trauma's en chronische pijnpatiënten voorkomen

Steeds meer studies tonen de langetermijneffecten van onbehandelde pijn bij kinderen. Als je pijn bij een kind niet goed opvangt, kan dat leiden tot levenslange trauma’s en chronische pijnpatiënten op latere leeftijd. Kinderen die op jonge leeftijd pijn hebben, reageren later mogelijk ook feller op pijnprikkels.

Prosateam

Prosa staat voor procedurele sedatie en analgesie. Het prosateam is een groep specifiek opgeleide verpleegkundigen die kinderen helpen bij onderzoeken of behandelingen binnen het kinderziekenhuis. We kijken samen met verpleegkundigen en artsen welke middelen ze kunnen gebruiken om de kinderen op de best mogelijke manier te helpen.

Dat kunnen we doen door extra aandacht te geven aan de pijnbestrijding, te zorgen voor wat extra afleiding of door extra informatie te geven aan de ouders.

Soms worden de kinderen gesedeerd (maar niet onder narcose gebracht) om zo comfortabel mogelijk hun onderzoek te kunnen ondergaan. Dan is er altijd een prosaverpleegkundige aanwezig die alles mee opvolgt en zorgt dat alles vlot en veilig verloopt.

Voor vragen, bijkomende uitleg of suggesties kan u steeds terecht op prosa@uzleuven.be.

Laatste aanpassing: 2 oktober 2020