Mobiele app helpt bij keuze glucoseverlagende medicatie

29 november 2017

Speciaal voor artsen, huisartsen en specialisten van type 2 diabetespatiënten lieten prof. dr. Ann Mertens en prof. dr. Chantal Mathieu van de dienst endocrinologie een app ontwikkelen die helpt om een betere keuze te maken in de verschillende types en klassen antidiabetica. Daarvoor bestond al een internationale richtlijn, maar die houdt geen rekening met de Belgische terugbetalingscriteria. 

Type 2 diabetes

T2D Helper geeft zorgverleners advies over antidiabetica en houdt daarbij rekening met de Belgische criteria voor terugbetaling. 

De app is tijdelijk niet meer beschikbaar in de App Store en de Google Play Store. Na de update zal de app opnieuw aangeboden worden via beide Stores.

De afgelopen 10 jaar zijn de behandelingsmogelijkheden van type 2 diabetes zo uitgebreid dat de zorgverlener een grote keuze heeft tussen verschillende klassen van geneesmiddelen.

Omdat de internationale aanbevelingen, opgesteld door de internationale associaties EASD en ADA, geen rekening houdt met de terugbetalingscriteria in België, ontwikkelde de dienst endocrinologie van UZ Leuven de “T2D Helper”, een app die zowel kijkt naar de individuele patiënt als naar de terugbetalingscriteria van België.

Patiëntgericht

Prof. dr. Ann Mertens: “De app is veel meer gericht op de individuele patiënt dankzij een slimme filterfunctie die rekening houdt met bijvoorbeeld nierfunctiebeperking en met problemen die patiënten kunnen ondervinden zoals een verhoogd risico op hypoglycemie en gewichtstoename.”

De app is veel meer gericht op de individuele patiënt dankzij een slimme filterfunctie die rekening houdt met bijvoorbeeld nierfunctiebeperking en met andere problemen die patiënten kunnen ondervinden.
prof. dr. Ann Mertens

De “T2D Helper” blijft een ondersteunend instrument: de zorgverlener zal uiteindelijk zelf instaan voor de definitieve beslissing bij de keuze van de glucoseverlagende behandeling. De app zal op regelmatige tijdstippen worden geüpdatet in functie van de terugbetalingscriteria in België of bij veranderingen in het landschap van de behandeling bij type 2 diabetes.

De app kwam tot stand dankzij een intensieve samenwerking tussen de dienst endocrinologie en de dienst IT. Artsen en zorgverleners kunnen de app gratis downloaden in de App Store voor de iOS-versie en via de Google Play Store voor de Androidversie.

T2D Helper is beschikbaar voor Android en iOS. Update december 2023: de app is tijdelijk niet meer beschikbaar in de App Store en de Google Play Store. Na de update zal de app opnieuw aangeboden worden via beide Stores.

Gerelateerd

Laatste aanpassing: 21 maart 2024