
Prof. dr. Johan Maertens
Even effectief als huidige medicijnen
Vandaag zijn er drie anti-CMV-medicijnen beschikbaar die alle drie volgens eenzelfde actiemechanisme werken. Ze zijn succesvol in de strijd tegen het CMV-virus, maar hebben vaak ook schadelijke effecten, onder meer op de nieren en het beenmerg. Bovendien wordt het virus bij ongeveer 10 procent van de patiënten resistent voor deze medicijnen.
In een recente fase 2-studie werd bij 156 patiënten die een transplantatie hebben ondergaan, getest of een nieuw geneesmiddel, maribavir, een veiliger en even effectief alternatief is ter behandeling van CMV-reactivatie. Prof. dr. Johan Maertens, hematoloog in UZ Leuven en hoofdonderzoeker van de studie, licht de resultaten toe. “Maribavir werkte even goed als valganciclovir, dat vandaag het meest gebruikte middel is. Bij de meerderheid van de patiënten waren er na een behandeling van drie weken geen sporen van het virus meer terug te vinden in het bloed.”
Ongeveer 1 op de 2 mensen werd ooit besmet met het cytomegalovirus (CMV) en draagt het virus in een latente of sluimerende vorm met zich mee. In periodes waarin dragers een verzwakte weerstand hebben, kan het virus opnieuw actief worden, bekend als CMV-reactivatie.
Vooral bij stamcel- en orgaantransplantaties is dit een veelvoorkomende complicatie. De reactivatie kan dan ernstige gevolgen hebben die de levenskwaliteit en overlevingskans verlagen, en verhoogt aanzienlijk het risico op andere infecties en afstoting van het getransplanteerde weefsel.