Maribavir: beloftevol nieuw middel ter behandeling van CMV-reactivatie

19 september 2019

Het geneesmiddel maribavir biedt een effectieve en veilige nieuwe behandeling bij een reactivatie van het cytomegalovirus (CMV), een veelvoorkomende complicatie na stamcel- en orgaantransplantaties. Dat blijkt uit een klinische fase 2-studie onder leiding van prof. dr. Johan Maertens, hematoloog in UZ Leuven. De resultaten werden vandaag gepubliceerd in het vakblad New England Journal of Medicine.

Geneesmiddel maribavir

"Maribavir bleek even effectief tegen het CMV-virus als de huidige geneesmiddelen, maar het is veiliger en wordt in het algemeen beter verdragen", zegt prof. dr. Johan Maertens.

Prof. dr. Johan Maertens

Prof. dr. Johan Maertens

Even effectief als huidige medicijnen

Vandaag zijn er drie anti-CMV-medicijnen beschikbaar die alle drie volgens eenzelfde actiemechanisme werken. Ze zijn succesvol in de strijd tegen het CMV-virus, maar hebben vaak ook schadelijke effecten, onder meer op de nieren en het beenmerg. Bovendien wordt het virus bij ongeveer 10 procent van de patiënten resistent voor deze medicijnen.

In een recente fase 2-studie werd bij 156 patiënten die een transplantatie hebben ondergaan, getest of een nieuw geneesmiddel, maribavir, een veiliger en even effectief alternatief is ter behandeling van CMV-reactivatie. Prof. dr. Johan Maertens, hematoloog in UZ Leuven en hoofdonderzoeker van de studie, licht de resultaten toe. “Maribavir werkte even goed als valganciclovir, dat vandaag het meest gebruikte middel is. Bij de meerderheid van de patiënten waren er na een behandeling van drie weken geen sporen van het virus meer terug te vinden in het bloed.”

Ongeveer 1 op de 2 mensen werd ooit besmet met het cytomegalovirus (CMV) en draagt het virus in een latente of sluimerende vorm met zich mee. In periodes waarin dragers een verzwakte weerstand hebben, kan het virus opnieuw actief worden, bekend als CMV-reactivatie.

Vooral bij stamcel- en orgaantransplantaties is dit een veelvoorkomende complicatie. De reactivatie kan dan ernstige gevolgen hebben die de levenskwaliteit en overlevingskans verlagen, en verhoogt aanzienlijk het risico op andere infecties en afstoting van het getransplanteerde weefsel.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Hematologie"

Nieuwe techniek helpt grote genetische afwijkingen bij leukemie op te sporen

22 december 2021
Het Leuvense centrum menselijke erfelijkheid is een van de eerste genetische centra ter wereld dat een nieuwe genetische test toepast. De techniek heet ‘optische genoommapping’ en kan grote genetische afwijkingen op het niveau van de chromosomen opsporen. Vandaag wordt de test al gebruikt bij de diagnose van leukemie.
Lees meer
Meer nieuws over "Hematologie"

Nieuwe genetische afwijking en therapeutisch doelwit bij zeldzame lymfeklierkanker ontdekt

13 augustus 2021
Onderzoekers van UZ Leuven en KU Leuven hebben een nieuwe genetische afwijking ontdekt die aan de basis ligt van een zeldzaam type lymfeklierkanker. De ontdekking opent nieuwe perspectieven voor een betere behandeling.
Lees meer
Meer nieuws over "Hematologie"

Kortere antibioticabehandeling even veilig voor patiënten met verminderd immuunsysteem

10 juni 2021
Bij patiënten met een verminderde immuniteit door intensieve chemotherapie kan de antibioticabehandeling op een veilige manier ingekort worden. Dat toonden onderzoekers van UZ Leuven en het Erasmisch Medisch Centrum in Rotterdam aan in een studie over de aanpak van neutropene koorts.
Lees meer
Laatste aanpassing: 11 januari 2021