Maribavir: beloftevol nieuw middel ter behandeling van CMV-reactivatie

19 september 2019

Het geneesmiddel maribavir biedt een effectieve en veilige nieuwe behandeling bij een reactivatie van het cytomegalovirus (CMV), een veelvoorkomende complicatie na stamcel- en orgaantransplantaties. Dat blijkt uit een klinische fase 2-studie onder leiding van prof. dr. Johan Maertens, hematoloog in UZ Leuven. De resultaten werden vandaag gepubliceerd in het vakblad New England Journal of Medicine.

Geneesmiddel maribavir

"Maribavir bleek even effectief tegen het CMV-virus als de huidige geneesmiddelen, maar het is veiliger en wordt in het algemeen beter verdragen", zegt prof. dr. Johan Maertens.

Ongeveer 1 op de 2 mensen werd ooit besmet met het cytomegalovirus (CMV) en draagt het virus in een latente of sluimerende vorm met zich mee. In periodes waarin dragers een verzwakte weerstand hebben, kan het virus opnieuw actief worden, bekend als CMV-reactivatie.

Vooral bij stamcel- en orgaantransplantaties is dit een veelvoorkomende complicatie. De reactivatie kan dan ernstige gevolgen hebben die de levenskwaliteit en overlevingskans verlagen, en verhoogt aanzienlijk het risico op andere infecties en afstoting van het getransplanteerde weefsel.

Even effectief als huidige medicijnen

Vandaag zijn er drie anti-CMV-medicijnen beschikbaar die alle drie volgens eenzelfde actiemechanisme werken. Ze zijn succesvol in de strijd tegen het CMV-virus, maar hebben vaak ook schadelijke effecten, onder meer op de nieren en het beenmerg. Bovendien wordt het virus bij ongeveer 10 procent van de patiënten resistent voor deze medicijnen.

In een recente fase 2-studie werd bij 156 patiënten die een transplantatie hebben ondergaan, getest of een nieuw geneesmiddel, maribavir, een veiliger en even effectief alternatief is ter behandeling van CMV-reactivatie. Prof. dr. Johan Maertens, hematoloog in UZ Leuven en hoofdonderzoeker van de studie, licht de resultaten toe. “Maribavir werkte even goed als valganciclovir, dat vandaag het meest gebruikte middel is. Bij de meerderheid van de patiënten waren er na een behandeling van drie weken geen sporen van het virus meer terug te vinden in het bloed.”

Prof. dr. Johan Maertens

Prof. dr. Johan Maertens

Veiliger en goed verdragen

Professor Maertens: “Het grote voordeel van maribavir is dat het volgens een heel ander mechanisme dan de huidige medicijnen werkt, waardoor het ook effectief is tegen resistente virusstammen. Bovendien is het middel niet toxisch voor de nieren of het beenmerg. Het heeft wel wat andere bijwerkingen, maar die zijn minder ernstig. Het meest voorkomend is een tijdelijke metaalachtige smaak in de mond. In het algemeen wordt maribavir goed verdragen en kan het lang worden toegediend.”

Binnenkort in de praktijk?

Voorlopig is maribavir nog niet beschikbaar. Daarvoor is het wachten op de resultaten van uitgebreidere klinische studies. “Die fase 3-studies lopen reeds, ook in UZ Leuven. Als die onze veelbelovende resultaten bevestigen, kan maribavir binnen enkele jaren al worden toegevoegd aan de standaardbehandelingen tegen CMV”, besluit professor Maertens.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Hematologie"

Eerste Belgische patiënt met zeldzame beenmergkanker behandeld met nieuwe vorm van immuuntherapie

7 augustus 2018
UZ Leuven behandelde vorige week voor het eerst een kankerpatiënt met een gloednieuwe vorm van immuuntherapie. De behandeling gebruikt afweercellen van de patiënt zelf, die genetisch gemodificeerd worden om de kankercel te herkennen en aan te vallen.
Lees meer
Laatste aanpassing: 23 januari 2020