Duizendste longtransplantatie in UZ Leuven

31 augustus 2017

In UZ Leuven vond net voor de zomer de duizendste longtransplantatie plaats. Ons ziekenhuis is vandaag het grootste longtransplantatiecentrum van de Benelux en kan overlevingscijfers voorleggen die bijna dertig procent hoger liggen dan de gemiddelde cijfers wereldwijd.

Op deze pagina
Duizendste longtransplantatie

Het team

Prof. dr. Geert Verleden, medisch verantwoordelijke voor longtransplantaties in UZ Leuven: “Tussen de eerste Leuvense longtransplantatie in 1991 en vandaag is een enorme weg afgelegd. Het is onze ambitie om door een verdere stijging van het aantal donoren op termijn tot 80 à 85 ingrepen per jaar te komen. Dankzij voortdurend vernieuwend onderzoek staan we internationaal ook aan de top met onze resultaten voor longtransplantaties.”

Prof. dr. Dirk Van Raemdonck, chirurgisch verantwoordelijke voor longtransplantaties in UZ Leuven: “Het magische cijfer 1000 is voor heel het chirurgische team een mijlpaal. We zijn er trots op dat we één van de grootste centra voor longtransplantaties in Europa zijn en het grootste van de Benelux."

Het magische cijfer 1000 is voor heel het chirurgische team een mijlpaal.
prof. dr. Dirk Van Raemdonck

Enkele feiten

  • UZ Leuven doet tegenwoordig 60 tot 70 longtransplantaties per jaar en behoort daarmee tot de 6 Europese centra die er meer dan 50 per jaar uitvoeren.
  • De vijfjaarsoverleving na een longtransplantie ligt in UZ Leuven op 80 procent, terwijl die wereldwijd gemiddeld maar 55 procent is.
  • In België voeren drie centra op regelmatige basis longtransplantaties uit. Artsen van andere ziekenhuizen sturen steeds vaker patiënten door. Verwijzingen van andere ziekenhuizen zijn belangrijk: de eigen patiënten maken hooguit 10 procent uit.
  • Het aantal donoren voor longtransplantaties groeide sterk. Het transplantatieteam van UZ Leuven gaat zo veel mogelijk ter plaatse kijken om de kwaliteit van donororganen te checken in het donorziekenhuis. Die houding leidde algauw tot het aanvaarden van meer donorlongen.
  • De criteria voor donoren zijn versoepeld: er worden nu ook longen gebruikt van personen van wie het hart is stilgevallen of van oudere donoren.
  • Ook de nieuwe techniek van ex-vivo longperfusie zorgde voor meer donoren: de techniek wordt gebruikt om longen langer te bewaren en ook beter te beoordelen.
  • Er kwamen dankzij de Belgische wetgeving op euthanasie ook meer organen ter beschikking.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Abdominale transplantatiechirurgie en -coördinatie"

'Warme bewaring’ redt organen en levens

16 mei 2018
Recentelijk hebben onderzoekers aangetoond dat ‘warme bewaring’ helpt om de kwaliteit van een donorlever en donorlongen te verbeteren. UZ Leuven speelde een belangrijke rol bij dat onderzoek.
Lees meer
Meer nieuws over "Thoraxheelkunde"

57% minder longontstekingen na slokdarmverwijdering dankzij verbeterde nazorg

18 oktober 2017
Patiënten die door slokdarmkanker hun slokdarm operatief moeten laten verwijderen, volgen sinds mei 2017 een nieuw nazorgtraject bij UZ Leuven. De eerste resultaten bij 50 patiënten zijn opmerkelijk: ze vertonen de helft minder longontstekingen en ademhalingsfalen.
Lees meer
Meer nieuws over "Pneumologie"

Vitamine D-tekort werkt chronische longziekte in de hand

17 december 2015
Een tekort aan vitamine D doet de longziekte COPD, ook gekend als ‘rokerslong’, sneller ontstaan. Dat blijkt uit onderzoek van UZ Leuven, dat nieuw licht werpt op de relatie tussen de vitamine en de longziekte.
Lees meer
Laatste aanpassing: 21 januari 2021