Duizendste longtransplantatie in UZ Leuven

31 augustus 2017

In UZ Leuven vond net voor de zomer de duizendste longtransplantatie plaats. Ons ziekenhuis is vandaag het grootste longtransplantatiecentrum van de Benelux en kan overlevingscijfers voorleggen die bijna dertig procent hoger liggen dan de gemiddelde cijfers wereldwijd.

Op deze pagina
Duizendste longtransplantatie

Het team

Prof. dr. Geert Verleden, medisch verantwoordelijke voor longtransplantaties in UZ Leuven: “Tussen de eerste Leuvense longtransplantatie in 1991 en vandaag is een enorme weg afgelegd. Het is onze ambitie om door een verdere stijging van het aantal donoren op termijn tot 80 à 85 ingrepen per jaar te komen. Dankzij voortdurend vernieuwend onderzoek staan we internationaal ook aan de top met onze resultaten voor longtransplantaties.”

Prof. dr. Dirk Van Raemdonck, chirurgisch verantwoordelijke voor longtransplantaties in UZ Leuven: “Het magische cijfer 1000 is voor heel het chirurgische team een mijlpaal. We zijn er trots op dat we één van de grootste centra voor longtransplantaties in Europa zijn en het grootste van de Benelux."

Het magische cijfer 1000 is voor heel het chirurgische team een mijlpaal.
prof. dr. Dirk Van Raemdonck

Enkele feiten

  • UZ Leuven doet tegenwoordig 60 tot 70 longtransplantaties per jaar en behoort daarmee tot de 6 Europese centra die er meer dan 50 per jaar uitvoeren.
  • De vijfjaarsoverleving na een longtransplantie ligt in UZ Leuven op 80 procent, terwijl die wereldwijd gemiddeld maar 55 procent is.
  • In België voeren drie centra op regelmatige basis longtransplantaties uit. Artsen van andere ziekenhuizen sturen steeds vaker patiënten door. Verwijzingen van andere ziekenhuizen zijn belangrijk: de eigen patiënten maken hooguit 10 procent uit.
  • Het aantal donoren voor longtransplantaties groeide sterk. Het transplantatieteam van UZ Leuven gaat zo veel mogelijk ter plaatse kijken om de kwaliteit van donororganen te checken in het donorziekenhuis. Die houding leidde algauw tot het aanvaarden van meer donorlongen.
  • De criteria voor donoren zijn versoepeld: er worden nu ook longen gebruikt van personen van wie het hart is stilgevallen of van oudere donoren.
  • Ook de nieuwe techniek van ex-vivo longperfusie zorgde voor meer donoren: de techniek wordt gebruikt om longen langer te bewaren en ook beter te beoordelen.
  • Er kwamen dankzij de Belgische wetgeving op euthanasie ook meer organen ter beschikking.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Longtransplantatie: het volledige traject"

Donorlongen van 70-plussers zijn evenwaardige optie bij longtransplantatie

25 april 2023
Leuvense onderzoekers bevestigen dat longen van oudere donoren even goede uitkomst bieden als die van jongere personen
Lees meer
Meer nieuws over "Longtransplantatie: het volledige traject"

Warmer bewaren van donorlongen vermindert weefselschade en vermijdt nachtelijke transplantaties

8 december 2022
Een patiënt in UZ Leuven kreeg onlangs nieuwe longen die op ongeveer 6°C in plaats van op ijs bewaard werden. Door organen op een hogere temperatuur te bewaren, is er minder weefselschade. Bovendien laat het toe om de donorlongen langer te bewaren en nachtelijke transplantaties te vermijden.
Lees meer
Meer nieuws over "Longtransplantatie: het volledige traject"

30 jaar longtransplantatie in 5 mijlpalen

17 mei 2021
In 1991 werd in UZ Leuven de eerste longtransplantatie uitgevoerd. 30 jaar en zo’n 1.200 longtransplantaties later blikt prof. dr. Geert Verleden tevreden terug op het afgelegde parcours aan de hand van 5 hoogtepunten die de koers bepaalden.
Lees meer
Laatste aanpassing: 16 maart 2023