40 procent van wereldwijde bevolking lijdt aan chronische maagdarmklachten

27 mei 2020

Een internationale onderzoeksgroep heeft zopas de resultaten vrijgegeven van een studie over de wereldwijde aanwezigheid en impact van 22 functionele gastro-intestinale aandoeningen. Het gaat over aandoeningen veroorzaakt door interacties tussen de darmen en de hersenen, zoals prikkelbaredarmsyndroom of chronische constipatie. De studie werd uitgevoerd in 33 landen op 6 continenten en biedt meer perspectief voor de diagnose en behandeling van deze aandoeningen.

De Rome Foundation Global Epidemiology Study, is de eerste grootschalige internationale studie over de aanwezigheid en impact van ‘diseases of gut-brain interaction’ (DGBIs). De studie toont aan dat wereldwijd meer dan 40 procent van alle mensen lijdt aan een van die aandoeningen.

38 procent van de Belgen

In België lijdt 38 procent van de volwassen bevolking aan een of meerdere van deze aandoeningen. Chronische constipatie is aanwezig bij 11 procent van de volwassen Belgische bevolking, 5 procent heeft chronische maagklachten (dyspepsie) en iets meer dan 3 procent klachten van prikkelbaredarmsyndroom. DGBIs komen beduidend meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Ze zorgen voor een sterke vermindering van de levenskwaliteit en een verhoging van het aantal doktersconsultaties.

De resultaten van de studie zullen een grote impact hebben op het inzicht in de aandoeningen, onder meer op het verband met geslacht, cultuur, leeftijd, voeding en psychosociale factoren. Ze zullen ook leiden tot een beter begrip van de impact op de levenskwaliteit en de belasting van de gezondheidszorg.

De bevindingen in België bevestigen dat er nood is om meer bewustzijn te creëren rond deze aandoeningen.
Prof. dr. Jan Tack, President van de Rome Foundation, hoofdonderzoeker voor de studie in België en diensthoofd maag-, darm-, en leverziekten in UZ Leuven

Nood aan bewustzijn

“De studie biedt betrouwbare data over de impact van DGBIs in België en over hoe die impact zich verhoudt tot andere landen. De bevindingen in België bevestigen dat er nood is om meer bewustzijn te creëren rond deze aandoeningen en ze zijn zeer relevant voor clinici en beleidsmakers”, zegt prof. dr. Jan Tack, President van de Rome Foundation, hoofdonderzoeker voor de studie in België en diensthoofd maag-, darm-, en leverziekten in UZ Leuven.

Eerste publicatie

Het initiële idee voor de studie ontstond tien jaar geleden en binnenkort wordt de eerste paper gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Gastroenterology. “Dat er tien jaar zijn verstreken voor de eerste publicatie verschijnt, toont de complexiteit van deze studie aan. Maar het zal in geen geval de laatste paper zijn. De diepgang van de database met meer dan 73.000 respondenten uit 33 landen geeft stof voor tal van nieuwe analyses en publicaties. Wij plannen heel binnenkort een publicatie die in detail de Belgische gegevens inclusief regionale verschillen beschrijft”, zegt professor Tack.

Over de Rome Foundation

Al 30 jaar lang streeft de Rome Foundation ernaar de kennis over DGBIs te legitimeren en te updaten. De stichting is daarin geslaagd door wetenschappers en clinici van over de hele wereld samen te brengen om de wetenschap van gastrointestinale functie en dysfunctie te classificeren en kritisch te evalueren. Dat werk heeft het voor de experten van de stichting mogelijk gemaakt om aanbevelingen op te stellen voor diagnose en behandeling, die toegepast kunnen worden in het onderzoek en de klinische praktijk. Die aanbevelingen worden gegeven door de publicaties van de stichting en krijgen weerklank in de diagnostische criteria van de Rome Foundation.

Gerelateerd

Laatste aanpassing: 16 maart 2023