Thuistoediening van oncologische behandelingen: informatie voor patiënten

Sommige kankerbehandelingen komen in aanmerking om in de thuisomgeving plaats te vinden. Hiervoor werkt UZ Leuven nauw samen met thuisverpleegkundigen die kennis en ervaring hebben met oncologische zorg. Lees meer over het verloop en bij wie u hiervoor terecht kunt.

Hoe vind ik een zorgverlener voor mijn oncologische thuiszorg?

In de samenwerking tussen UZ Leuven en de thuiszorgorganisaties is afgesproken dat de oncologische (thuis)zorg alleen gebeurt door zorgverleners met de juiste opleiding en expertise.

In elke regio zijn thuisverpleegkundigen opgeleid en getraind om de oncologische zorgen correct en deskundig te verstrekken.

Geef altijd aan dat je je aanmeldt voor oncologische thuiszorg. 

Op die manier zorg je er mee voor dat je thuistoediening gebeurt door thuisverpleegkundigen met de nodige opleiding en expertise.

Wat als ik al een thuisverpleegkundige heb?

Als je al een thuisverpleegkundige hebt, bespreek dan met die persoon of hij/zij de nodige opleiding en expertise heeft om deze oncologische zorg bijkomend op te nemen. Zo niet, is het mogelijk dat voor de oncologische thuiszorg met een daartoe opgeleide thuisverpleegkundige wordt samengewerkt.

Kan ik hiervoor ook bij mijn huisarts terecht?

Mogelijk kan de zorg in het kader van je oncologische behandeling ook via je huisarts of de praktijkverpleegkundige van je huisartspraktijk gebeuren. Je kan dat bespreken met je huisarts. Je huisarts kan je ook doorverwijzen naar een thuisverpleegkundige met de nodige opleiding.

Waar gebeurt de thuiszorg?

De meeste thuiszorg zal aan huis worden toegediend. Een thuisverpleegkundige komt dus thuis bij je langs.

Voor sommige zorgen en in sommige regio’s is het mogelijk dat de thuisverpleegkundige je voorstelt voor de thuiszorg of toediening van medicatie naar een verpleegpost te komen.

Wat heb ik nodig?

Je krijgt in het ziekenhuis een attest of voorschrift voor de thuiszorg of thuistoediening van je medicatie. Dat attest bezorg je aan de thuisverpleegkundige.

Het nodige materiaal voor de thuiszorg heeft de thuisverpleegkundige bij of wordt meegegeven vanuit het ziekenhuis. Vraag ernaar in het ziekenhuis en wanneer je je aanmeldt bij de thuisverpleegkundige. Het is niet nodig zelf materiaal te voorzien.

Wanneer gebeurt de thuiszorg?

De thuiszorg wordt ingepland op de datum waarop de zorg of behandeling vanuit het ziekenhuis werd voorgeschreven, of rond die datum, in overleg met je zorgverleners in het ziekenhuis.

Ben je op bepaalde tijdstippen van de dag niet beschikbaar (omdat je bijvoorbeeld aan het werk bent)? Dan kan je dat melden aan de thuisverpleegkundige of thuiszorgorganisatie. Zij houden zo goed mogelijk rekening met je mogelijkheden en agenda.

Hoeveel kost de thuistoediening?

De kost voor je thuiszorg wordt volledig geregeld via de derde-betalersregeling. Dat wil zeggen dat je ziekenfonds de factuur voor je thuistoediening betaalt. Jij hoeft zelf niets te betalen. Ter info krijg je elke maand een overzicht van de geleverde prestaties.

Wanneer de thuisverpleegkundige specifiek materiaal nodig heeft voor de toediening, kan jou dat wél aangerekend worden. Je thuisverpleegkundige zal je daarover informeren.

Vragen of opmerkingen

Heb je een (niet-dringende) vraag? Of heb je een opmerking over hoe je thuiszorg is verlopen of over hoe je over de thuistoediening werd geïnformeerd? Laat het ons weten via onderstaand formulier. 

Contactgegevens
Vraag of opmerking
Laatste aanpassing: 3 oktober 2023