Stressvermindering en ontspanning bij kanker

Ontmoet Gillian en Liese, twee psychomotorisch therapeuten in UZ Leuven. Ze leren je graag iets bij over stress. Enerzijds wat het is en wat het doet met je lichaam en anderzijds hoe je ook terug wat meer rust, controle en ontspanning kan vinden.

Dit filmpje werd gerealiseerd dankzij steun van de Stichting tegen Kanker en het Leuven Kankerinstituut.

Enkele getuigenissen

Denise - 67 jaar

Ik vergeet nooit de woorden van de professor:  uitgezaaide kanker, geen kans op genezing maar we gaan door de behandeling de ziekte zo lang mogelijk onder controle houden. Wat is zo lang mogelijk? Dat kan niemand voorspellen. Dit hadden we (mijn echtgenoot en ik) niet verwacht. De grond zakt weg onder mijn voeten. Ik wil leven, gezond leven en oud worden. We moeten eerst zelf het nieuws verwerken voor we dit aan de kinderen kunnen vertellen, in een verbloemde versie, niet panikeren het komt wel in orde. We slaan er ons wel door. Angst en verdriet worden verstopt.

Onze oudste zoon trouwt bijna, ons oudste kleinkind gaat voor het eerst naar school. Mooie momenten waar we toch van proberen te genieten niettegenstaande het slechte nieuws. Maar er is een grens aan je incasseringsvermogen. De vele ziekenhuisbezoeken, onderzoeken, resultaten, scans hebben een weerslag op mijn mentale gezondheid. Mijn man en kinderen probeer ik te ontzien, zij hebben het al moeilijk genoeg.

Ik begin last te krijgen van hyperventilatie, stress die ik niet kwijt kan en de professor stuurt me door naar een relaxatietherapeute. Daar kan ik mijn verhaal kwijt en krijg ontspanningsoefeningen die ik ook thuis kan doen als ik er nood aan heb. Na een bezoek bij mijn therapeute heb ik terug meer energie en zie ik terug de positieve dingen, misschien maar voor even maar het helpt om de opgekropte angst en stress even los te laten. Ik leer genieten van de dingen die ik nog kan. Ik geniet van een goed boek, wandelingen, de kleinkinderen die je alles doen vergeten… Ook het neerschrijven van gedachten en gevoelens kan deugd doen, dat heb ik nu ontdekt en had dit niet verwacht.

Eline - 34 jaar

Er komt na de diagnose zoveel op je af en alles 'onderga' je. Ik kreeg last van een soort paniekaanvallen en wat mij enorm geholpen heeft, zijn de relaxatie oefeningen met de psychomotorisch therapeut.  Ik leerde zo weer tot rust te komen en het hielp me tijdens de bijwerkingen van de chemotherapie en de scan. 

Wat verder hielp was een ontspannend bad als ik onrustig was en genoeg activiteiten om me af te leiden en bezig te houden. 

Bij het revalideren na de kanker pas ik deze nog steeds toe. Ik ben enorm dankbaar voor de goede ondersteuning. 

Laatste aanpassing: 8 december 2022