Deelnemers gezocht voor een studie over gezond ouder worden

3 juni 2020

Op de dienst geriatrie loopt momenteel een studie over gezond ouder worden door middel van beweging en gezonde voeding om verlies van spierkracht en spiermassa tegen te gaan.

Ouder koppel doet spieroefeningen

Bent u 65 jaar of ouder en heeft u moeite om uit een stoel recht te staan, de trap op te gaan, of valt u af en toe? Als dat zo is, dan lijdt u misschien aan sarcopenie en komt u mogelijk in aanmerking voor de ENHANce studie!

Sarcopenie is een aandoening die wordt gekenmerkt door een versnelde afname van spierkracht en mobiliteit, waardoor er een verlies van zelfstandigheid kan optreden.

Bewegingsoefeningen en voedingssupplementen zoals eiwitten, omega-3 of vitamine D kunnen leiden tot een verbetering van spiermassa en spierkracht. Met deze studie willen we nagaan wat het effect is van deze interventies wanneer ze gecombineerd worden met elkaar.

Doel van de klinische studie

Het onderzoeken van effectieve behandelingsstrategieën voor sarcopenie door de effecten van bewegingsoefeningen en voedingssupplementen op het fysiek functioneren te bestuderen.

De studie onderzoekt de effecten van de interventies apart of gecombineerd, vergeleken met een placebogroep. De effecten worden beoordeeld aan de hand van testen voor spierkracht, spiermassa en fysiek functioneren.

Deelnemen of vragen?

Gerelateerd

Meer nieuws over "Geriatrie"

Neem deel aan de studie ter behandeling van sarcopenie

4 maart 2020
In het Centrum voor metabole botziekten is een klinische studie van start gegaan met een nieuw experimenteel geneesmiddel ter behandeling van sarcopenie, een aandoening die wordt gekenmerkt door een versnelde afname van spierkracht en mobiliteit.
Lees meer
Meer nieuws over "Geriatrie"

G-COACH: minder complicaties dankzij doorgedreven samenwerking tussen zorgteams

20 mei 2019
Sinds drie jaar loopt er op de hospitalisatieafdelingen cardiologie van UZ Leuven het onderzoeksproject G-COACH. Dat implementatieproject introduceerde een doorgedreven samenwerking tussen de diensten hart- en vaatziekten en geriatrie waarbij beide teams samen de oudere patiƫnt behandelen en opvolgen.
Lees meer
Meer nieuws over "Geriatrie"

Kans op kanker kleiner dan verwacht bij hoogbejaarden in rusthuizen

25 april 2019
Een studie van de Europese Organisatie voor Onderzoek en Behandeling van Kanker stelde vast dat hoogbejaarden in woonzorgcentra twintig keer minder dan verwacht de diagnose kanker krijgen. Dat sluit aan bij de bestaande theorie dat veroudering van cellen een natuurlijk beschermingsmechanisme vormt tegen ziektes.
Lees meer
Laatste aanpassing: 13 oktober 2020