Deelnemers gezocht voor een studie over gezond ouder worden

3 juni 2020

Op de dienst geriatrie loopt momenteel een studie over gezond ouder worden door middel van beweging en gezonde voeding om verlies van spierkracht en spiermassa tegen te gaan.

Ouder koppel doet spieroefeningen

Bent u 65 jaar of ouder en heeft u moeite om uit een stoel recht te staan, de trap op te gaan, of valt u af en toe? Als dat zo is, dan lijdt u misschien aan sarcopenie en komt u mogelijk in aanmerking voor de ENHANce studie!

Sarcopenie is een aandoening die wordt gekenmerkt door een versnelde afname van spierkracht en mobiliteit, waardoor er een verlies van zelfstandigheid kan optreden.

Bewegingsoefeningen en voedingssupplementen zoals eiwitten, omega-3 of vitamine D kunnen leiden tot een verbetering van spiermassa en spierkracht. Met deze studie willen we nagaan wat het effect is van deze interventies wanneer ze gecombineerd worden met elkaar.

Doel van de klinische studie

Het onderzoeken van effectieve behandelingsstrategieën voor sarcopenie door de effecten van bewegingsoefeningen en voedingssupplementen op het fysiek functioneren te bestuderen.

De studie onderzoekt de effecten van de interventies apart of gecombineerd, vergeleken met een placebogroep. De effecten worden beoordeeld aan de hand van testen voor spierkracht, spiermassa en fysiek functioneren.

Deelnemen of vragen?

Gerelateerd

Meer nieuws over "Geriatrie"

Deelnemers gezocht voor onderzoek naar verband tussen darmflora en spierkracht

3 augustus 2022
Bent u 65 jaar of ouder en woont u thuis of in een assistentiewoning? Dan kan u ons misschien helpen. De darm-spier studie van KU Leuven/UZ Leuven wil meer inzicht krijgen in het verband tussen de darmflora en de spierkracht bij het verouderen.
Lees meer
Meer nieuws over "Geriatrie"

Kans op kanker kleiner dan verwacht bij hoogbejaarden in rusthuizen

25 april 2019
Een studie van de Europese Organisatie voor Onderzoek en Behandeling van Kanker stelde vast dat hoogbejaarden in woonzorgcentra twintig keer minder dan verwacht de diagnose kanker krijgen. Dat sluit aan bij de bestaande theorie dat veroudering van cellen een natuurlijk beschermingsmechanisme vormt tegen ziektes.
Lees meer
Meer nieuws over "Geriatrie"

Algemene gezondheidsproblemen bij oudere kankerpatiƫnten te weinig aangepakt

18 oktober 2018
Bij 70 procent van de zeventigplussers met kanker is er een risico op leeftijdsgebonden problemen die invloed kunnen hebben op de kankerbehandeling en prognose. In die risicogroep heeft vier op de vijf ouderen behoefte aan gespecialiseerde hulp, maar die hulp komt meestal niet tot bij de patiƫnt.
Lees meer
Laatste aanpassing: 3 augustus 2022