Wie slecht hoort, krijgt sneller toegang tot gehoorimplantaat

17 september 2019
Sinds 30 augustus 2019 zijn cochleaire implantaten toegankelijk voor meer patiënten. Vandaag krijgen elk jaar 329 Belgen zo’n implantaat terugbetaald van de gezondheidszorgverzekering. Dankzij de nieuwe terugbetalingscriteria komen er daar straks naar schatting 362 bij.
Gehoor afbeelding

Vanaf eind 2019 wordt een cochleair implantaat terugbetaald voor mensen die aan beide oren 70 dB HL gehoorverlies lijden.

Als een klassiek hoorapparaat niet werkt

Cochleaire implantaten zijn gesofisticeerde elektronische hoorapparaten voor mensen met ernstige gehoorschade bij wie een klassiek hoorapparaat niet of onvoldoende werkt.

Vandaag worden ze terugbetaald voor mensen die aan beide oren minimum 85 dB HL gehoorverlies lijden en bij wie een traditioneel hoorapparaat geen soelaas biedt.

Dubbel zoveel mensen krijgen terugbetaling

Die drempel verlaagt nu naar 70 dB HL. Daardoor komen straks meer dan dubbel zoveel mensen in aanmerking voor terugbetaling. Onder de huidige criteria krijgen 329 patiënten per jaar een cochleair implantaat terugbetaald. Met de nieuwe criteria komen er daar naar schatting 362 bij.

Voor die nieuwe patiëntengroep is dat een enorme verbetering: zij konden wel al een cochleair implantaat laten inplanten maar moesten dat volledig uit eigen zak betalen. De kostprijs kon oplopen tot 20.000 euro. Dankzij de nieuwe regeling komt daar binnenkort verandering in. De aangepaste terugbetalingscriteria treden eind 2019 in werking.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie (NKO-GH)"

Studie werpt nieuw licht op oorzaak geurverlies COVID-19

10 november 2021
Geurverlies is een veelvoorkomend symptoom van COVID-19. Vlaamse artsen namen weefselstalen van overleden COVID-19-patiënten en ontdekten dat het virus de steuncellen van het reukslijmvlies infecteert, maar niet de zenuwcellen met de geurreceptoren.
Lees meer
Meer nieuws over "Neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie (NKO-GH)"

Gezocht: personen met hinderlijke oorsuizen (tinnitus)

28 oktober 2021
Voor een studie naar nieuwe behandelingen voor tinnitus zijn wij op zoek naar personen van 18 jaar of ouder die tinnitus (oorsuizen) waarnemen en daar last van hebben.
Lees meer
Meer nieuws over "Neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie (NKO-GH)"

Artsen maken nieuwe oorschelp uit ribkraakbeen

9 oktober 2020
Ongeveer 1 op 6000 baby’s wordt geboren met microtia, een afwijkende of afwezige oorschelp aan een of beide oren. In UZ Leuven staat een techniek op punt waarbij een nieuwe oorschelp gevormd wordt uit het eigen ribkraakbeen van de patiënt. Sinds 2015 kregen er al 13 kinderen met succes zo’n oorschelpreconstructie.
Lees meer
Laatste aanpassing: 17 januari 2020