Wie slecht hoort, krijgt sneller toegang tot gehoorimplantaat

17 september 2019
Sinds 30 augustus 2019 zijn cochleaire implantaten toegankelijk voor meer patiënten. Vandaag krijgen elk jaar 329 Belgen zo’n implantaat terugbetaald van de gezondheidszorgverzekering. Dankzij de nieuwe terugbetalingscriteria komen er daar straks naar schatting 362 bij.
Gehoor afbeelding

Vanaf eind 2019 wordt een cochleair implantaat terugbetaald voor mensen die aan beide oren 70 dB HL gehoorverlies lijden.

Als een klassiek hoorapparaat niet werkt

Cochleaire implantaten zijn gesofisticeerde elektronische hoorapparaten voor mensen met ernstige gehoorschade bij wie een klassiek hoorapparaat niet of onvoldoende werkt.

Vandaag worden ze terugbetaald voor mensen die aan beide oren minimum 85 dB HL gehoorverlies lijden en bij wie een traditioneel hoorapparaat geen soelaas biedt.

Dubbel zoveel mensen krijgen terugbetaling

Die drempel verlaagt nu naar 70 dB HL. Daardoor komen straks meer dan dubbel zoveel mensen in aanmerking voor terugbetaling. Onder de huidige criteria krijgen 329 patiënten per jaar een cochleair implantaat terugbetaald. Met de nieuwe criteria komen er daar naar schatting 362 bij.

Voor die nieuwe patiëntengroep is dat een enorme verbetering: zij konden wel al een cochleair implantaat laten inplanten maar moesten dat volledig uit eigen zak betalen. De kostprijs kon oplopen tot 20.000 euro. Dankzij de nieuwe regeling komt daar binnenkort verandering in. De aangepaste terugbetalingscriteria treden eind 2019 in werking.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Cochleair implantaat (CI)"

Eerste patiënten met gehoorimplantaat worden digitaal opgevolgd

27 september 2022
Voor het eerst testen artsen en audiologen van UZ Leuven telemonitoring bij patiënten die een cochleair implantaat kregen voor de behandeling van hun gehoorverlies. Dankzij een nieuwe app kunnen patiënten digitaal opgevolgd worden en hoeven ze minder vaak op controle te komen in het ziekenhuis.
Lees meer
Meer nieuws over "Neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie (NKO-GH)"

Ontstoken sinussen of neuspoliepen? Praat erover met uw arts

16 augustus 2022
Mogelijk worden uw klachten veroorzaakt door een intolerantie voor aspirine en ontstekingsremmers. Voor een nieuwe klinische studie zijn we op zoek naar volwassenen die last hebben van chronisch ontstoken sinussen en terugkerende neuspoliepen, met klachten zoals een verstopte neus, loopneus, geurverlies of hoofdpijn.
Lees meer
Meer nieuws over "Neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie (NKO-GH)"

Studie werpt nieuw licht op oorzaak geurverlies COVID-19

10 november 2021
Geurverlies is een veelvoorkomend symptoom van COVID-19. Vlaamse artsen namen weefselstalen van overleden COVID-19-patiënten en ontdekten dat het virus de steuncellen van het reukslijmvlies infecteert, maar niet de zenuwcellen met de geurreceptoren.
Lees meer
Laatste aanpassing: 17 januari 2020