Roomservice voor jongeren met kanker

8 juni 2018

Sinds vorige maand kunnen jonge patiënten op E 630 (hematologie) en E 633 (algemene medische oncologie) kennismaken met de AYA-roomservice. Dat houdt in dat jongeren en jongvolwassenen vanop hun kamer kunnen kiezen uit een aanbod van decoratieve accessoires en manieren om te ontspannen. Een werkgroep van verschillende zorgdisciplines startte het pilootproject op.

AYA Roomservice

AYA-roomservice voor jongeren en jongvolwassenen

AYA-roomservice

Het idee van de AYA-roomservice ontstond in de cel oncologische zorg van het Leuvens kankerinstituut. Het sluit goed aan bij een onderwerp dat binnen de oncologie sterk leeft: hoe kan de juiste ondersteuning worden geboden aan jongeren en jongvolwassenen met specifieke zorgnoden?

Die Adolescents and Young Adults (AYA’s) zijn patiënten tussen 17 en 35 jaar oud. Ze vallen net buiten de kindergeneeskunde, maar voelen zich soms ook niet thuis tussen de doorgaans iets oudere populatie op oncologische afdelingen.

Gewoon doorgaan 

Voor jongeren is het heel belangrijk dat hun leven gewoon kan doorgaan. Daarom probeert de werkgroep om de normale leefwereld van jongeren zo goed mogelijk binnen te brengen in hun ziekenhuiskamer, met een box vol manieren om te ontspannen en decoratieve accessoires. In de box zitten sfeerlampjes, mooie lakens en een leuk servies, om de kamer ‘AYAproof’ te maken. Bovendien bevat hij ook gezelschapsspelletjes en een tablet met een Netflix- en Spotify-abonnement en videospelletjes.

Wat er precies in de box moest, mochten de jonge patiënten zelf bepalen via een enquête. Jongeren kiezen volledig zelf wat ze wel en niet willen gebruiken, net zoals bij echte roomservice.

 

Voor jongeren is het heel belangrijk dat hun leven gewoon kan doorgaan. Daarom probeert de werkgroep om de normale leefwereld van jongeren zo goed mogelijk binnen te brengen in hun ziekenhuiskamer, met een box vol manieren om te ontspannen en decoratieve accessoires.

Ziek maar toch zelfstandig 

De jongeren en jongvolwassenen met kanker bevinden zich in een moeilijke situatie. Net als andere jongeren willen ze hun eigen identiteit ontwikkelen: ze willen relaties aangaan, ze hebben of willen een gezin, ze komen emotioneel en financieel los van hun ouders en maken volop plannen voor hun toekomst, hun carrière of hun opleiding.

Wanneer dat samenvalt met de diagnose van een ernstige ziekte, kunnen ze dat als een dubbele crisis ervaren. Een antwoord op hun praktische en psychosociale vragen zit al ingebed in de normale werking van de diensten. Daarnaast zijn er ook verschillende opleidingen over de vragen en noden van adolescenten en wordt er gewerkt aan een visietekst rond dat onderwerp. Ook de AYA-roomservice kadert daarin en is in de eerste plaats bedoeld als een leuk, positief project, dat jongeren ook op een meer persoonlijke manier wil ondersteunen.

Pilootproject

Voorlopig loopt het project alleen op E 630 en E 633. Dat zijn afdelingen waar vaak jongeren worden opgenomen. Als na de evaluaties door de jongeren zelf blijkt dat het project succes heeft, wil de werkgroep het graag uitbreiden, zodat er op elke oncologische afdeling zeker één box is. Het project kon worden verwezenlijkt met de steun van het Albertfonds, dat de kosten voor de eerste pilootboxen op zich neemt.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Hematologie"

Nieuwe techniek helpt grote genetische afwijkingen bij leukemie op te sporen

22 december 2021
Het Leuvense centrum menselijke erfelijkheid is een van de eerste genetische centra ter wereld dat een nieuwe genetische test toepast. De techniek heet ‘optische genoommapping’ en kan grote genetische afwijkingen op het niveau van de chromosomen opsporen. Vandaag wordt de test al gebruikt bij de diagnose van leukemie.
Lees meer
Meer nieuws over "Hematologie"

Nieuwe genetische afwijking en therapeutisch doelwit bij zeldzame lymfeklierkanker ontdekt

13 augustus 2021
Onderzoekers van UZ Leuven en KU Leuven hebben een nieuwe genetische afwijking ontdekt die aan de basis ligt van een zeldzaam type lymfeklierkanker. De ontdekking opent nieuwe perspectieven voor een betere behandeling.
Lees meer
Meer nieuws over "Hematologie"

Kortere antibioticabehandeling even veilig voor patiënten met verminderd immuunsysteem

10 juni 2021
Bij patiënten met een verminderde immuniteit door intensieve chemotherapie kan de antibioticabehandeling op een veilige manier ingekort worden. Dat toonden onderzoekers van UZ Leuven en het Erasmisch Medisch Centrum in Rotterdam aan in een studie over de aanpak van neutropene koorts.
Lees meer
Laatste aanpassing: 16 maart 2023