Nieuwe app voor beter comfort borstkankerpatiënt

4 oktober 2017
Dankzij de steun van het nieuwe ‘The Estée Lauder moving cancer care forward fund' zal UZ Leuven een innovatieve app ontwikkelen die borst- en andere kankerpatiënten helpt de neveneffecten van hun behandeling beter te monitoren en te rapporteren. Dat verhoogt de levenskwaliteit van de patiënt en de zorgkwaliteit.
Borstkanker app

Bundelen van krachten

The Estée Lauder Companies en KU Leuven hebben samen het ‘The Estée Lauder moving cancer care forward fund’ opgericht ten voordele van het Leuvens Kankerinstituut. Dat fonds richt zich op de preventie, de behandeling en de genezing van borstkanker. Die aandoening is nog altijd de belangrijkste doodsoorzaak in België bij vrouwen tussen de 40 en 55 jaar.

Barrières opheffen

De innovatieve applicatie wil in de eerste plaats het ongemak en de ongerustheid aanpakken die kankerpatiënten ondervinden door de neveneffecten van hun behandeling. Bovendien ervaren kankerpatiënten heel wat barrières om over die symptomen te praten.

De app zal daar een oplossing voor bieden: patiënten die in behandeling zijn voeren de symptomen die ze dagelijks ervaren in en krijgen meteen gepersonaliseerde feedback over hoe ze thuis zelf hun symptomen kunnen verlichten. Die informatie gaat ook in het medisch dossier zodat arts en verpleegkundigen die achteraf met de patiënt in het ziekenhuis kunnen bespreken. Bij ernstige bijwerkingen worden de arts en de verpleegkundigen ingelicht zodat ze de patiënt kunnen contacteren en het behandelplan kunnen aanpassen.

De app zal ontwikkeld en getest worden in UZ Leuven en zal voor alle types kanker werken. Later zal hij ook beschikbaar zijn in alle ziekenhuizen die deel uitmaken van de nexuzhealth-cluster. 

Cheque Estée Lauder moving cancer care forward fund

Binnen UZ Leuven zijn verpleegkundig specialist oncologie Annemarie Coolbrandt (midden rechts) en professor Hans Wildiers (midden links) de drijvende krachten.

Gerelateerd

Laatste aanpassing: 28 februari 2020