Minder ingrijpende operatie van ingedeukte borstkas steeds populairder

18 juli 2018

Patiënten met een ingedeukte borstkas of trechterborst worden steeds vaker geopereerd dankzij de Nuss-procedure. Die procedure biedt een minder ingrijpend alternatief voor de vroegere operatie, waarbij delen van het ribkraakbeen werden verwijderd. In UZ Leuven werd in juni 2018 de 500e Nuss-procedure uitgevoerd. Artsen verwachten dat in de toekomst nog meer patiënten de weg naar deze behandeling zullen vinden.

Een trechterborst is een goedaardige aandoening die vooral bij adolescenten voorkomt. De afwijking leidt tot een beperkter inspanningsvermogen, pijn aan de borstkas, hartkloppingen en beïnvloedt het zelfvertrouwen. Tijdens de Nuss-procedure wordt met een kijkoperatie een metalen staaf in de borstkas ingeplant. Die staaf duwt het borstbeen en de ribben naar voren. Daardoor krijgen hart en longen meer plaats en wordt het uitzicht van de borstkas gecorrigeerd.

Onmiddellijk resultaat

De Nuss-operatie biedt een onmiddellijk resultaat en een snel herstel. “De procedure zorgt ervoor dat jongeren en volwassenen met een ingedeukt borstbeen op een minder ingrijpende manier behandeld kunnen worden dan vroeger. Daardoor kunnen we tegenwoordig veel meer patiënten opereren, ook patiënten met een minder ernstige afwijking”, zegt dr. Hans Van Veer, thoraxchirurg in UZ Leuven. “Het aantal patiënten dat een ingreep onderging voor een trechterborst nam de afgelopen jaren dan ook aanzienlijk toe.”

De procedure zorgt ervoor dat jongeren en volwassenen met een ingedeukt borstbeen op een minder ingrijpende manier behandeld kunnen worden dan vroeger.
dr. Hans Van Veer

De ingreep die vroeger gebruikt werd, de Ravitch-ingreep, was heel zwaar. Dr. Van Veer: “Het was een open ingreep waarbij we stukjes uit het kraakbeen van de ribben wegnamen. Zo konden we de stand van het borstbeen corrigeren. Het herstel was lang en moeilijk en het resultaat was minder goed te voorspellen. We moesten dus altijd afwegen of de klachten wel ernstig genoeg waren om zo’n ingrijpende operatie uit te voeren.”

60 patiënten per jaar

Tegenwoordig opereert de dienst thoraxchirurgie 60 patiënten per jaar. Alleen vindt nog niet iedereen de weg naar deze operatie. Dr. Van Veer: “Het zou goed zijn als meer mensen, zowel patiënten als zorgverleners, zouden weten dat er een goede oplossing bestaat voor het probleem.”

Momenteel worden ook al verschillende varianten van de bestaande Nuss-procedure toegepast. Zo werden de voorbije weken bij patiënten met een ernstige vorm van de aandoening twee gekruiste staven ingeplant. Ook voor een vooruitstekende borstkas of kippenborst wordt in UZ Leuven sinds een vijftal jaar een variant van de Nuss-procedure, de Abramson-procedure, toegepast.

De Nuss-procedure, die in 1998 ontstond, werd in UZ Leuven in 2002 voor het eerst uitgevoerd door thoraxchirurg prof. dr. Willy Coosemans. Met 60 patiënten per jaar is UZ Leuven een van de grootste Belgische centra die de Nuss-procedure uitvoeren, met sinds kort 500 ingrepen op de teller.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Thoraxheelkunde"

Eerste longtransplantatie in Benelux bij kritieke COVID-19-patiënt

4 maart 2021
Een COVID-19-patiënt op intensieve zorg met onherstelbaar beschadigde longen kreeg op 1 januari 2021 nieuwe longen in het transplantatiecentrum van UZ Leuven. Het is de eerste keer in de Benelux dat een persoon die verzorgd wordt op een intensieve COVID-19-afdeling een longtransplantatie krijgt.
Lees meer
Meer nieuws over "Thoraxheelkunde"

Succesvolle eerste longtransplantatie met longen van ex-COVID-19-patiënt

2 december 2020
Het longtransplantatieteam van UZ Leuven voerde als eerste een dubbele longtransplantatie uit met longen van een donor die drie maanden eerder een milde vorm van COVID-19 had doorgemaakt. De ingreep bewijst dat goed geselecteerde longen na een SARS-CoV-2-infectie veilig getransplanteerd kunnen worden.
Lees meer
Meer nieuws over "Thoraxheelkunde"

Tot 70 procent minder complicaties na slokdarmkanker

28 juni 2019
Uit cijfers van de dienst thoracale heelkunde van UZ Leuven blijkt dat de kwaliteit van de slokdarmoperaties er jaar na jaar toeneemt. Zo nam het aantal complicaties na de operatie de voorbije jaren sterk af. Op 1 juli 2019 wordt UZ Leuven door het RIZIV erkend als expertcentrum voor slokdarmoperaties.
Lees meer
Laatste aanpassing: 16 maart 2023