Grootste operatiekwartier van België vernieuwd

10 februari 2017
Het operatiekwartier en de postanesthesie-zorgafdeling (PAZA) van UZ Leuven zijn grondig vernieuwd en uitgebreid. Complexe ingrepen zijn voortaan makkelijker uit te voeren dankzij onder meer schermen met 3D-beelden en robotchirurgie. Met 33 zalen op 9.713 m² is het operatiecomplex momenteel het grootste van België.
Op deze pagina
Operatiekwartier

Het operatiekwartier van UZ Leuven is momenteel het grootste van België.

De totale renovatie van het operatiekwartier in campus Gasthuisberg duurde van 2010 tot 2016. Om de integratie van de OKa-activiteiten van de andere campussen mogelijk te maken, was een uitbreiding van de operatiezalen nodig.

Een uitgelezen kans om hoogtechnologische zalen te bouwen, zodat het ziekenhuis ook in de toekomst topchirurgie kan verzekeren. De operatiezalen voldoen nu aan de strengste normeringen en zijn uitgerust met de nieuwste apparatuur voor complexe ingrepen.

De operatiezalen voldoen nu aan de strengste normeringen en zijn uitgerust met de nieuwste apparatuur voor complexe ingrepen.

Hightech

In elke zaal is de luchtkwaliteit bijvoorbeeld op hetzelfde niveau en is er een perfecte temperatuurregeling. Artsen kunnen werken met grote schermen voor endoscopische chirurgie en met 3D-beelden dankzij de nieuwe CT-zaal.

Er is een zaal specifiek voor robotchirurgie, waar de chirurg opereert aan een console. Er is röntgenapparatuur, waardoor chirurgen als het ware een routenavigator hebben tijdens het opereren.

Via nucleussoftware kunnen ze beelden sturen naar alle beeldschermen en kan de medische staf endoscopische ingrepen vanop afstand mee volgen. Een arts kan tijdens een operatie overleggen met een collega buiten het OKa: op die manier kan cruciale informatie op een snelle manier worden gedeeld. In de hybride zaal, een combinatie van een katheterisatielab en een OKa, kunnen technisch complexe ingrepen veiliger uitgevoerd worden dankzij optimale beeldvorming.

Oka

De nieuwe CT-zaal voor 3D-beelden

Ook de pre- en postoperatieve opvang van patiënten, de voorzone en de postanesthesie-zorgafdeling (PAZA) werden grondig gerenoveerd en uitgebreid. De totale oppervlakte van de zone PAZA en OKa bedraagt nu bijna 1 hectare.

PAZA

De postanesthesie-zorgafdeling (PAZA) werd grondig uitgebreid. 

Prof. dr. Paul De Leyn, diensthoofd thoraxheelkunde en voorzitter van het OKa-bestuur in UZ Leuven: “De ruime nieuwe zalen creëren rust, zeker bij een ingreep die lang duurt en waar veel technologie, materiaal en meerdere teams noodzakelijk zijn.”

Pierre Luysmans, verpleegkundig manager kritieke zorg: “Ook voor de vernieuwde PAZA hielden we rekening met de nieuwste normen en technieken. Er is een aparte toegang voor bezoekers, een scheiding bij de in- en uitstroom van patiënten en een apart traject voor kinderen.”

Nieuwe uitdaging

Nu de infrastructuur klaar is, staat het OKa voor een volgende uitdaging. De 33 zalen moeten dag in dag uit optimaal gebruikt worden, zodat het tijdsverlies beperkt blijft en de efficiëntie vergroot.

Daarnaast moeten er voldoende gemotiveerde medewerkers gevonden worden. Prof. dr. Paul De Leyn: “We zoeken vooral verpleegkundigen, biotechniekers en logistieke medewerkers die zich aangetrokken voelen tot de unieke sfeer en de aparte manier van samenwerken in het operatiekwartier.”

Laatste aanpassing: 16 maart 2023