Eén transport tussen alle Vlaamse ziekenhuizen

17 May 2016

Rode Kruis-Vlaanderen, UZ Leuven en UZ Gent slaan de handen in elkaar voor het transport van bloedproducten, stalen en ander medisch materiaal. Met het initiatief Inter Ziekenhuis Transport komen de drie vanaf begin 2017 met één efficiënt transportsysteem dat op termijn aan alle Vlaamse ziekenhuizen kan leveren.

Vervoer - auto

"Vermijden van onnodige kosten, maakt dat middelen nuttiger kunnen gebruikt worden voor de medische zorg op zich.”

Al jaren levert Rode Kruis-Vlaanderen bijna dagelijks bloedproducten aan een groot aantal Vlaamse ziekenhuizen. Tegelijk vervoeren heel wat ziekenhuizen en zorginstellingen onderling dagelijks veel bloed- en weefselstalen. Het is een vrij logische stap om die verschillende transporten in de toekomst met elkaar te combineren. Dat drukt de kosten, bespaart tijd en verbetert de kwaliteit.

Dagelijkse leveringen

Dankzij Inter Ziekenhuis Transport krijgt elk ziekenhuis dat deelneemt dagelijks leveringen. De transporttoer zorgt ervoor dat stalen en bloedproducten dagelijks van en naar alle deelnemende ziekenhuizen en zorginstellingen vervoerd worden. 

 Het is een initiatief van UZ Leuven, UZ Gent en Rode Kruis-Vlaanderen. Concreet zullen vanaf begin 2017 de transporten van bloedproducten gecombineerd worden met transporten van stalen en producten van menselijke oorsprong die naar verschillende labs in het land gestuurd worden. Ook het vervoer van ander medisch materiaal behoort vanaf dan tot de mogelijkheden. 

”In tijden van budgettaire krapte en de visie van meer onderlinge samenwerking tussen ziekenhuizen, is dit een zeer logische stap”, legt gedelegeerd bestuurder Philippe Vandekerckhove van Rode Kruis-Vlaanderen uit. “Door alle bestaande transporten van en naar ziekenhuizen te vervangen door één transparant, duidelijk gestructureerd transport creëren we voordelen op maar liefst 4 terreinen: de transportefficiëntie wordt verhoogd, de kosten gaan omlaag, de kwaliteit gaat erop vooruit en de samenwerking binnen de zorgsector wint ook”. 

Efficiëntie troef

Dat zijn meteen ook de redenen waarom UZ Leuven met dit initiatief op de proppen kwam. Prof. dr. Marc Decramer, gedelegeerd bestuurder UZ Leuven, ziet de efficiëntiewinst als de voornaamste meerwaarde van het project. “Vermijden van onnodige kosten, maakt dat maatschappijmiddelen nuttiger kunnen gebruikt worden voor de medische zorg op zich.”
Ook UZ Gent zag onmiddellijk de mogelijkheden van een dergelijke samenwerking. “Het is inderdaad de patiënt die hier de vruchten van zal plukken”, vult prof. dr. Eric Mortier, afgevaardigd bestuurder van UZ Gent, aan: “Bloed en ander lichaamsmateriaal redden elke dag levens. Deze samenwerking brengt die producten nog sneller en beter tot bij wie ze nodig heeft.”

Nieuwe samenwerkingsstructuur

De drie partners van Inter Ziekenhuis Transport richten een cvba op waar alle drie een gelijk aandeel in hebben. Ook de andere Vlaamse en Brusselse ziekenhuizen zullen worden uitgenodigd om deel te nemen aan de vernieuwde manier van efficiënt interziekenhuistransport en lid te worden van de nieuwe cvba. Samen zullen zij via een aanbesteding op zoek gaan naar de meest geschikte transportpartner.
Hoe meer ziekenhuizen hierop intekenen en niet alleen het nut maar ook de noodzaak van een dergelijke samenwerking inzien hoe beter. “De ambitie is om alle zorginstellingen te overtuigen om op deze manier samen te werken“ sluit professor Marc Decramer af.

Laatste aanpassing: 21 January 2021