Jaarverslag 2020

De strijd tegen COVID-19 had een enorme impact op de werking van UZ Leuven in 2020 en vergde van onze medewerkers een krachttoer. En toch was er niet alleen corona: er vielen in 2020 nog heel wat andere realisaties te noteren. Door inzet, kennis en kunde brachten we onze visie om samen grenzen te verleggen meer dan ooit in de praktijk.

In de kijker | Belangrijkste nieuws | Directie en bestuur

Belangrijkste nieuws uit 2020

2 december 2020
Het longtransplantatieteam van UZ Leuven voerde als eerste een dubbele longtransplantatie uit met longen van een donor die drie maanden eerder een milde vorm van COVID-19 had doorgemaakt. De ingreep bewijst dat goed geselecteerde longen na een SARS-CoV-2-infectie veilig getransplanteerd kunnen worden.
20 november 2020
Getransplanteerde nieren hebben baat bij extra zuurstof voorafgaand aan de transplantatie. De onderzoekers toonden aan dat nieren die zuurstof hadden gekregen, een jaar na de transplantatie veel minder worden afgestoten en vaker overleven.
29 oktober 2020
Artsen, verpleegkundigen, apothekers en IT-specialisten van UZ Leuven ontwikkelden samen de nieuwe app Oncot’app. De app bevat informatie voor zorgverleners over tientallen verschillende orale anti-kankertherapieën en vervangt het bestaande zakboekje voor orale anti-kankertherapie, dat tot nu alleen op papier bestond.
21 oktober 2020
In UZ Leuven vond een grootschalig vervolgonderzoek plaats van een studie rond de invloed van kanker tijdens de zwangerschap op de hersenontwikkeling van kinderen. Kanker en chemotherapie tijdens een zwangerschap bleken de hersenen van het kind nauwelijks te beïnvloeden.
19 oktober 2020
In UZ Leuven voerden artsen vorige maand voor het eerst in Europa een robotgeassisteerde borstreconstructie uit met lichaamseigen weefsel van de onderbuik. De nieuwe techniek zou schade aan de buikspieren tot het absolute minimum beperken.
9 oktober 2020
Ongeveer 1 op 6000 baby’s wordt geboren met microtia, een afwijkende of afwezige oorschelp aan een of beide oren. In UZ Leuven staat een techniek op punt waarbij een nieuwe oorschelp gevormd wordt uit het eigen ribkraakbeen van de patiënt. Sinds 2015 kregen er al 13 kinderen met succes zo’n oorschelpreconstructie.
20 september 2020
Al meer dan 10 jaar worden Vlaamse meisjes standaard gevaccineerd tegen het humaan papillomavirus, dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Recent is echter gebleken dat ook jongens baat kunnen hebben bij het vaccin, aangezien het virus ook bij hen mondkeelholtelkanker kan veroorzaken.
16 september 2020
Tijdens de zomer van 2020 werden de eerste patiënten behandeld in PARTICLE, het eerste protontherapiecentrum in België, gelegen op de Health Sciences campus Gasthuisberg. Protontherapie is een innovatieve vorm van radiotherapie die heel gericht een tumor bestraalt en zo het gezonde weefsel errond minimaal beschadigt.
20 augustus 2020
Onderzoekers van VIB, KU Leuven en UZ Leuven, onder leiding van prof. Jan Cools, gebruikten een nieuwe technologie om genetische defecten in individuele leukemiecellen van patiënten met T-cel leukemie te bestuderen. Hun studie werpt nieuw licht op de ontwikkeling van leukemie en hoe cellen reageren op chemotherapie.
3 juli 2020
Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen maakte de namen bekend van onderzoekers die een fundamenteel klinisch mandaat krijgen. Zowel bij de nieuwe mandaten als bij de mandaten die verlengd werden, scoren de Leuvense onderzoekers van UZ Leuven/KU Leuven goed.
15 juni 2020
Op donderdag 28 mei werd in UZ Leuven een nieuw type draadloze minipacemaker voor de eerste keer in Europa geplaatst bij een patiënt. Met de nieuwe generatie minipacemakers komen meer dan twee keer zoveel patiënten in aanmerking in vergelijking met de eerste generatie.
5 juni 2020
In UZ Leuven loopt een van de eerste Europese grootschalige onderzoeken naar de micro-organismen die leven op ons oogoppervlak. De onderzoekers hopen meer inzicht te krijgen in specifieke oogaandoeningen.
3 juni 2020
Een PET-MR hersenscan kan vroege afwijkingen detecteren bij mensen die een verhoogde kans op ALS en frontaalkwabdementie hebben als gevolg van een genetische fout. Dat ontdekten onderzoekers van VIB, KU Leuven en UZ Leuven.
26 mei 2020
Een recente studie van UZ Leuven/KU Leuven ontdekte met behulp van slimme horloges dat kinderen die bedplassen minder efficiënt slapen en meer variatie in bepaalde slaappatronen vertonen dan leeftijdsgenootjes die niet meer in bed plassen.
3 april 2020
Onderzoekers van UZ Leuven en de KU Leuven testen nieuwe antivirale geneesmiddelen en nieuwe immuunprofilering bij COVID-19-patiënten.
28 februari 2020
Om patiënten met een zeldzame ziekte de best mogelijke zorg te bieden, is nationale en internationale samenwerking cruciaal. Daarin is UZ Leuven koploper in België en Europa, als lid van 19 Europese Referentienetwerken en als voorzitter van 7 van de eerste 11 Vlaamse netwerken per groep van zeldzame ziekten.
7 februari 2020
Een recente real-worldstudie bevestigt dat diepe hersenstimulatie een succesvolle en goed verdraagbare behandeling is voor patiënten met een obsessief-compulsieve stoornis of dwangstoornis. Bij de studie waren verschillende Europese centra betrokken die werden opgeleid door een team van UZ Leuven en UPC KU Leuven.
Laatste aanpassing: 31 januari 2023