Hospitalisatie kinderen 3

De disciplines infectieziekten, longziekten en mucoviscidose zijn ondergebracht op deze hospitalisatie-eenheid van het kinderziekenhuis (leeftijd tussen 0 en 16 jaar).

Het is mogelijk dat je kind na het verblijf op hospitalisatie kinderen 3 zal opgenomen worden op de intensieve zorgafdeling voor kinderen (intensieve zorg 7). Bijvoorbeeld na een ingreep of als de toestand van het kind te sterk achteruitgaat. 

Ga naar de infopagina van intensieve zorg 7

Adres

UZ Leuven campus Gasthuisberg
Hospitalisatie kinderen 3
Herestraat 49
3000 Leuven

Post

Wilt u de patiënt een kaartje of een brief bezorgen? Zet dan voor bovenstaand adres de volledige voornaam en familienaam van de patiënt. 

Of stuur gratis een gepersonaliseerde wenskaart via onze website.

Ligging en bereikbaarheid

Parkeren

Bezoekuren

  • Beide ouders zijn in de loop van de dag doorlopend welkom. Eén ouder kan ook blijven overnachten (rooming-in). 

  • Bezoek is elke dag mogelijk van 14 tot 20 uur. Vraag vooraf een bezoekerscode aan de ouders.

  • Kom met maximaal 2 bezoekers tegelijk. 

  • Beperk uw bezoek tot 2 uur.

  • Kinderen die mee op bezoek komen, blijven op de kamer. Op een isolatiekamer kunnen kinderen jonger dan 12 jaar niet op bezoek komen. 

  • Verlaat de kamer tijdens de verzorging van de patiënt of het bezoek van de arts.

  • Kom niet op bezoek als u zelf ziek bent. Zeker kinderen blijven beter thuis als er een infectierisico is. 

  • Bedankt om steeds de rust op de afdeling te bewaren.

Toegang met QR-code

Bezoekers krijgen alleen toegang tot de afdeling via een QR-code. 

  • Overleg met de ouders wanneer u op bezoek komt. 
  • Zij bezorgen u de bezoekerscode digitaal of op papier. 
  • De bezoekerscode werkt alleen tijdens de bezoekuren.
  • Zonder code kunnen wij u niet binnenlaten.

Contact

  • Hoofdverpleegkundige: Isabelle Valencia-Villanueva

  • Verpleegkundigen: 016 34 58 09 (24 uur op 24 beschikbaar)

Voorbereiden op het verblijf

Breng altijd een geldig identiteitsbewijs van u en uw kind mee. Lees wat u nog moet meebrengen voor een vlot verloop van de opname.
Denk eraan om uw ziekenfonds, hospitalisatieverzekering en huisarts op de hoogte te brengen zodra de opname gepland en geregeld is.
Op deze afdeling kunt u een eenpersoonskamer aanvragen. De opnamedienst houdt hier rekening mee in functie van de beschikbaarheid. Bij de toewijzing van eenpersoonskamers wordt voorrang gegeven aan medische noden. Informeer vooraf bij uw verzekeraar of de meerprijs van een eenpersoonskamer inbegrepen is in uw verzekeringspolis.

Tijdens het verblijf

Eén ouder kan bij het kind op de kamer overnachten op een slaapbank of een zetelbed. Voor dit logement en eventuele maaltijden, betaalt u een extra bedrag. Ouders worden zo veel mogelijk betrokken bij de zorg.
Ouders van gehospitaliseerde kinderen kunnen terecht in een van de kamers van het familieverblijf in het ziekenhuis als er geen rooming-in op de kamer van het kind mogelijk is. Reserveren kan op de dag van de opname of tijdens de opname zelf.
Maaltijden worden opgediend op de kamer op vaste momenten. Je kunt de maaltijden zelf kiezen via het interactieve beeldscherm aan uw bed. Er wordt rekening gehouden met dieetvoorschriften. De ouder die blijft overnachten, kan voor zichzelf ook een maaltijd bestellen.
We doen er alles aan om pijn bij patiënten te voorkomen. Bij kinderen doen we extra inspanningen om te voorkomen dat ze trauma's oplopen of later chronische pijnpatiënt worden. Het speciale pijnteam (prosateam) van het kinderziekenhuis staat kinderen bij tijdens onderzoeken en behandelingen.
De meeste patiënten op deze afdeling hebben een verminderde weerstand. Daarom zijn er enkele specifieke maatregelen nodig. Eenvoudige maatregelen helpen de verspreiding van bacteriën tegen te gaan en zo ziekenhuisinfecties te voorkomen.

Isolatiemaatregelen

  • Wanneer een kind in isolatie verzorgd wordt, zal de verpleegkundige uitleggen welke voorzorgsmaatregelen ouders en bezoekers moeten nemen bij het binnengaan en verlaten van de kamer. In de meeste gevallen is dat grondig de handen ontsmetten of wassen, soms moet er ook een mondmasker gedragen worden. Deze instructies hangen ook aan de kamerdeur. Dit is belangrijk om besmetting van andere patiënten te voorkomen.

Voorkom dat je kind valt - praktische tips

Draag als ouder bij aan de veiligheid van je kind met deze valpreventietips.

Informeer het verpleegkundig en medisch team:

  • als je kind een verhoogd risico op vallen heeft (bv. door leeftijd, epilepsie, slecht zicht, temperament),
  • of je kind hulpmiddelen nodig heeft of medicatie neemt die invloed heeft op evenwicht of bewustzijn.

 Zorg mee voor een veilige omgeving

  • Laat geen speelgoed of andere spullen rondslingeren op de kamer.
  • Doe je kind stevige schoenen of pantoffels aan.
  • Besteed extra aandacht aan de leiding van het infuus (met eventuele pomp), de monitor en sondes. 

Hou je kind in het oog

  • Help en ondersteun je kind als het zich wil verplaatsen in de kamer of als het naar het toilet wil. 
  • Laat nooit een jong kind alleen op een verzorgingskussen of in bad.
  • Probeer bij je kind te zijn als het ontwaakt na een onderzoek of ingreep onder verdoving (algemene verdoving of sedatie).
Bekijk meer tips en richtlijnen over valpreventie bij kinderen

Ontdek het kinderziekenhuis op kindermaat 

Je kunt gratis boeken, strips en dvd's ontlenen in de bibliotheek van UZ Leuven. Via het interactieve scherm aan bed of via deze pagina kun je je keuze doorgeven. Elke week komt er ook een vrijwilliger langs die boeken kan meebrengen.
Er is een kapsalon in het ziekenhuis. De kappers komen ook aan bed. Via de verpleegkundige die voor uw kind zorgt, kunt u een afspraak maken.

Team

Artsen

Hoofdverpleegkundige

Geef jouw feedback voor een nog betere zorg

  • Elke ouder van een kind dat wordt opgenomen in UZ Leuven, kan de Vlaamse Patiëntenpeiling invullen. Dat kan via het Octopuz-scherm aan het bed (knop ‘Enquêtes’) of via mynexuzhealth (u krijgt na de opname een uitnodiging via mail en/of in de app). Door via deze vragenlijst jullie ervaringen in het ziekenhuis met ons te delen, help je mee om de zorg en dienstverlening voor alle patiënten in het kinderziekenhuis te verbeteren.

Brochures

Laatste aanpassing: 24 juli 2025