Verloop protontherapie bij kinderen

De behandeling stap voor stap

Aangezien het belangrijk is dat de kinderen tijdens de behandeling goed stil blijven liggen, is het soms nodig om de kinderen even in slaap te doen. 

Bekijk stap voor stap aan de hand van een fotoreportage het verloop van de behandeling met of zonder verdoving. 

Van Radio-Robbie tot de Kanjerketting

Speciale aandacht is er voor de jongste patiëntjes. Zo brengen Radio-Robbie, de Kanjerketting en een speciaal ontworpen legosetje het onderwerp kanker binnen in de leefwereld van kinderen.

Radio-Robbie

Radio-Robbie is een superheld die samen met zijn vriendjes vecht tegen de slechte kankercellen.

Aan de hand van het Radio-Robbie boekje wordt in eenvoudige bewoordingen en met behulp van tekeningen uitgelegd wat kanker is, wat er gebeurt als je bestraald wordt en waarom je er bijvoorbeeld zo moe van wordt. De kinderen krijgen ook een Radio-Robbie pop en een gepersonaliseerde Radio-Robbie cape.

Kanjerketting

De Kanjerketting is een extra steuntje. Bij een bepaalde behandeling, een bepaald onderzoek of een gebeurtenis krijgt het kind een KanjerKraal voor de ketting.

Lees meer over de Kanjerketting.

Legosetje

Om de kinderen wat vertrouwd te maken met wat er zal gebeuren, werd ook een Lego-bouwpakketje ontwikkeld. Daarmee bouwen de kinderen stap voor stap het protontherapietoestel, de behandelingsruimte en de verschillende facetten van hun bestraling na, zodat ze er meer vertrouwd mee raken. Het is ook een leuke en toegankelijke manier om aan vriendjes of leerkrachten op school uit te leggen wat er in het ziekenhuis met hen zal gebeuren.

Lees meer over het legosetje in UZ-magazine. 

Elektrische wagentjes

Er zijn ook elektrische wagentjes waarmee de kinderen wekelijks een keer van de wachtzaal naar de bestralingsruimte mogen rijden als ze dat willen.

Bel

Op het einde van de behandelingsreeks mogen de kinderen de bel luiden als slotmoment van hun behandeling met protontherapie.

Brochures

Laatste aanpassing: 20 februari 2023