Verloop protontherapie bij kinderen

Aangezien het belangrijk is dat de kinderen tijdens de behandeling goed stil blijven liggen, is het soms nodig om de kinderen even in slaap te doen. Aan de hand van fotoreeksen tonen we het verloop van de behandeling.
Het masker voelt  warm aan. Terwijl het afkoelt, neemt het de vorm aan van je gezicht of lichaam.

Het masker voelt  warm aan. Terwijl het afkoelt, neemt het de vorm aan van je gezicht of lichaam.

Speciale aandacht is er voor de jongste patiëntjes. Zo is er een speciale kinderhoek in de wachtzaal, Radio-Robbie en de Kanjerketting.

Kanjerketting

De Kanjerketting is een extra steuntje. Bij een bepaalde behandeling, een bepaald onderzoek of een gebeurtenis krijgt het kind een KanjerKraal voor zijn/haar ketting.

Legosetje

Om de kinderen wat vertrouwd de maken met wat er zal gebeuren, werd ook een Lego-bouwpakketje ontwikkeld. Daarmee bouwen de kinderen stap voor stap de machine, de behandelingsruimte en de verschillende facetten van hun bestraling na, zodat ze er meer vertrouwd mee raken. Het is ook een leuke en toegankelijke manier om aan vriendjes of juffen op school uit te leggen wat er in het ziekenhuis met hen zal gebeuren

Elektrische wagentjes

Er zijn ook elektrische wagentjes waarmee de kinderen wekelijks een keer van de wachtzaal naar de bestralingsruimte mogen rijden.

Bel

Op het einde van de behandelingsreeks mogen de kinderen ook de bel luiden als slotmoment van hun behandeling met protontherapie.

De sociaal werker kan ook informatie bezorgen over leuke, kindvriendelijke uitstapjes in de buurt.

Laatste aanpassing: 8 juni 2022