Vitamine D-tekort werkt chronische longziekte in de hand

17 december 2015
Een tekort aan vitamine D doet de longziekte COPD, ook gekend als ‘rokerslong’, sneller ontstaan. Dat blijkt uit onderzoek van UZ Leuven, dat nieuw licht werpt op de relatie tussen de vitamine en de longziekte.
COPD rokerslong

Een tekort aan vitamine D doet de longziekte COPD, ook gekend als ‘rokerslong’, sneller ontstaan.

COPD is een chronische longaandoening waarbij de capaciteit van de luchtwegen geleidelijk vermindert. 1 op de 14 Belgen wordt met de ziekte geconfronteerd. Het merendeel van de COPD-patiënten zijn (ex-)rokers.

Professor Wim Janssens, dienst pneumologie: “Patiënten met COPD hebben makkelijk een vitamine D-tekort. Het hormoon wordt aangemaakt in de huid door blootstelling aan de zon, maar COPD-patiënten komen vaak niet meer buiten.”

Snellere ontwikkeling

Een tekort aan vitamine D is niet alleen een gevolg van COPD, maar het kan de ziekte ook in de hand werken, zo blijkt uit het onderzoek van professor Janssens. “We stellen vast dat een tekort de luchtwegontsteking versterkt, waardoor COPD zich sneller kan ontwikkelen.”

Therapeutisch effect

Patiënten met COPD zijn vatbaarder voor longinfecties, botontkalking, spierzwakte en cardiovasculair lijden. Professor Janssens: “Vitamine D-therapie is een interessante manier om die risicofactoren te bestrijden en om de kans op COPD te verminderen.”

“De vitamine heeft een therapeutisch effect, en dan vooral bij patiënten met een duidelijk tekort. Het hormoon vermindert het infectierisico en verstevigt de botten en mogelijk ook de spieren.” Een vitamine D-tekort kan, behalve door blootstelling aan de zon, aangevuld worden door supplementen.

Toekomst

Professor Janssens: “We willen verder onderzoeken of er in de toekomst overgestapt kan worden van de klassieke therapie met vitamine D-supplementen naar inhalatietherapie. We gaan ook op zoek naar alternatieven voor vitamine D met hetzelfde effect en doen mee aan nieuwe prospectieve studies.”

Award

Professor Janssens is voor zijn onderzoek onderscheiden met een AstraZeneca Foundation Award. De AstraZeneca Foundation ondersteunt en stimuleert innoverend wetenschappelijk onderzoek. Naast professor Wim Janssens, werden ook professoren Yves Moreau en Massimiliano Mazzone van de KU Leuven bekroond. Elke laureaat ontvangt 25.000 euro.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Pneumologie"

In beeld: 30 jaar meesterschap

10 september 2021
Wat heeft een longtransplantatie gemeen met een schilderij van Rembrandt? Er kan veel volk op aanwezig zijn en het vereist absoluut meesterschap en teamwerk. In 2021 is het 30 jaar geleden dat in UZ Leuven de eerste longtransplantatie plaatsvond.
Lees meer
Meer nieuws over "Chronische obstructieve longziekte (COPD)"

Belgische longartsen raden milieuvriendelijke inhalatoren met betere behandelresultaten aan voor longpatiënten

2 juli 2019
De diensthoofden van de Belgische universitaire ziekenhuizen bevelen longpatiënten het gebruik van droogpoederinhalatoren aan. Die kunnen tot betere behandelresultaten leiden voor astma en COPD. Bovendien zijn ze veel minder schadelijk voor het milieu vergeleken met de klassieke aerosolen met drijfgas.
Lees meer
Meer nieuws over "Chronische obstructieve longziekte (COPD)"

Beweging en revalidatie beste behandeling COPD

11 september 2018
Een trainings- en revalidatieprogramma specifiek voor COPD levert spectaculaire resultaten op. De deelnemers van het programma kunnen met een verminderde longfunctie weer meer doen.
Lees meer
Laatste aanpassing: 17 januari 2020