UZ Leuven en M Leuven slaan de handen in elkaar voor project Kunst voor het kinderziekenhuis

21 February 2020

In het kinderziekenhuis UZ Leuven werkten jonge patiënten de voorbije week aan een eigen kunstwerk. Dat deden ze samen met beeldend kunstenaar Nel Aerts, van wie nog tot half maart een tentoonstelling loopt in M Leuven. Op donderdag 20 februari genoten familie en vrienden tijdens een toonmoment samen van het resultaat. M Leuven en UZ Leuven willen door het project samen de veerkracht van de kinderen in het ziekenhuis vergroten. 

 

 

 

 

 

 

Op donderdag 20 februari genoten familie en vrienden tijdens een toonmoment samen van het resultaat van het kunstproject met beeldend kunstenaar Nel Aerts.

Op donderdag 20 februari genoten familie en vrienden tijdens een toonmoment samen van het resultaat van het kunstproject met beeldend kunstenaar Nel Aerts.

UZ Leuven en M Leuven zijn ervan overtuigd dat kunst en creativiteit een belangrijke kracht hebben in het genezingsproces. Daarom richtten ze in het nieuwe kinderziekenhuis van UZ Leuven een aparte Muze-kamer in: een creatieve hotspot in het hart van het nieuwe kinderziekenhuis. Het is een ruimte waar creativiteit volop tot uiting kan komen en waar de link naar M Leuven wordt gelegd. Er worden interactieve ontmoetingen, ateliers en expo’s met diverse kunstenaars en artiesten uit verschillende disciplines georganiseerd.

Van 17 tot en met 20 februari konden de kinderen daar tijdens een eerste project werken aan hun eigen kunstwerk, onder begeleiding van Belgisch kunstenaar Nel Aerts. Aerts: “Er zijn 120 bedden op de afdeling. Een week op voorhand kregen alle patiënten een kaart met een uitnodiging om mee te doen. Het idee was dat we een soort textielatelier inrichten. Wat ik hoop is dat de kinderen niet alleen maar aan dat ziek-zijn denken als ze terugkijken op hun tijd in het ziekenhuis. Ik wil de nadruk leggen op hun kracht. Kunst zal hen natuurlijk niet genezen, maar in het beste geval kan het wel een instrument zijn om met hun situatie om te gaan. Als ik daar een steentje toe kan bijdragen, ben ik heel tevreden.”
 

Muze en kunst voor het kinderziekenhuis

De voorbije week kadert in een breder project genaamd ‘Muze en Kunst voor het kinderziekenhuis’. Daarvoor slaan UZ Leuven en M Leuven de handen in elkaar. Samen ontwikkelen ze een duurzaam kunstproject waarbij kinderen die in het ziekenhuis verblijven hun creativiteit kunnen ontdekken. 

Denise Vandevoort, schepen van cultuur en voorzitter van M Leuven: “We willen de jongeren een kans geven om met hun talenten en met hun eigen verhaal buiten de ziekenhuiskamer te treden. Zowel bij M als bij UZ Leuven zijn we ervan overtuigd dat creatieve expressie de veerkracht van de kinderen alleen maar ten goede kan komen. Daarom hebben we onze krachten gebundeld om een project op poten te zetten dat de ziekenhuiscontext naar de achtergrond verdringt en ruimte maakt voor zelfexpressie en persoonlijke ontwikkeling. Een mooi staaltje Leuvense samenwerking, met een ontroerend resultaat.”

Pioniersrol

UZ Leuven zorgde voor een ruimte waar de creativiteit van de jongeren volop tot uiting kan komen. Die ruimte werd ‘De Muze-hotspot’ gedoopt. De resultaten van de workshops en ateliers worden ook daar getoond, zodat ouders en vrienden van de deelnemers kunnen meegenieten. UZ Leuven, M Leuven en de stad willen met het project een pioniersrol opnemen in België en over de grenzen van de klassieke geneeskunde heen evolueren.

Prof. dr. Carine Wouters, kinderreumatologe en voorzitter Fonds Kunst Kinderziekenhuis : “Als artsen werden we geïnspireerd door de woorden van een van onze patiënten die zei: ‘Kinderen genezen is ook een beetje kunst’. Dat sloot aan bij het besef dat werkelijke geneeskunst meer is dan alleen excellente medische en paramedische zorgen. Dat heeft ons aangespoord om onze schouders onder het project Kunst in het kinderziekenhuis te zetten.”

M-kunstenaars engageren zich

De Muze-ruimte is een permanente setting voor interactieve ontmoetingen, ateliers en expo’s met diverse kunstenaars en artiesten uit verschillende disciplines. Het proces is hier even belangrijk als het eindproduct. Die eindproducten kunnen tekeningen of installaties zijn van de kinderen of de kunstenaars, maar ook filmpjes, foto’s, gedichten, muziekstukken, verhalen …

Zo beleven de kinderen betekenisvolle momenten die hun zorgen even doen vergeten in een wereld waar het ziek zijn alles overheerst. Ook voor de kunstenaars is de interactie en creativiteit met zieke kinderen een bijzondere ervaring. Voor hen betekent het iets wat hun artistiek engagement een bijkomende dimensie geeft en ook inspireert. 

Ook de komende projecten in de ‘Muze-hotspot’ zijn steeds gelinkt aan de tentoonstellingen in M Leuven.

Gerelateerd

Laatste aanpassing: 24 May 2022